RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Ustensile de bucătărie sunt pline de Salmonella şi E. Coli. Cum să evităm contaminarea lor în timp ce gătim?


Ustensilele de la bucătărie pot răspândi bacterii, afirmă cerectători de la Colegiul de Agricultură şi Ştiinţă a Mediului al Universităţii din Georgia, SUA.

  

 

Aceştia recomandă ca ustensilele utilizate, precum cuţitele, aparatele de curăţat fructe şi răzătoarele să fie spălate înainte de a curăţa cu ele alte fructe sau legume.

“Este foarte important să ştim că ustensile pot duce la contaminarea încrucişată. Cu aceaste cunoştinţe, consumatorii ştiu cum să evite contaminarea, asingurându-se că au spălat ustensilele între tocarea fructelor sau legumelor”, afirmă autorul studiului Marilyn Erickson, conferenţiar în Departamentul de Ştiinţa Alimentelor şi Tehnologie de la Universitatea din Georgia. “

La o cercetare mai amănunţită, savanţii au descoperit, de asemenea, că anumite tipuri de produse au diferite grade de contaminare.

“În cazul roşiilor, am observat o contaminare mai mare a cuţitelor decât atunci când am tăiat căpşuni. Nu avem un răspuns, încă, de ce există diferenţe între grupurile de produse. Dar una este cert, odată ce un agent patogen ajunge pe un produs alimentar este dificil de a-l îndepărta”, a declarat Erikson.

O echipă de cercetatori din Elveţia a testat, în 2014, plăcile de tăiere din bucătărie care au o capacitate mare de a reţine bacterii. Aproximativ 3,5 la sută din plăcile de tăiere testate, alese în mod aleatoriu, transmiteau bacterii E. coli, iar 6,5 la sută dintre cele testate în spitale au fost contaminate cu bacterii rezistente la medicamente.

E. coli poate provoca infecţii, chiar dacă ajung în organismul uman într-o cantitate mică, potrivit Clinicii Mayo din SUA. Carnea de vită, laptele nepasteurizat şi produsele proaspete sunt cei mai comuni transportatori de bacterii. Ele provoacă diaree, crampe stomacale severe, vărsături şi febră. Anumite legume, cum ar fi roşiile, spanacul şi salata verde sunt extrem de vulnerabile la contaminarea prin ustensile.

Citește articolul integral pe Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Articolul care permite reducerea pedepsei pentru scriitorii din puşcării va fi abrogat în februarie

Redacția

Biriş: 95% din creşterea preţurilor la energie şi gaze se duce la bugetul de stat / ”Bugetul este principalul beneficiar al creşterii preţurilor la gaz şi energie”

Redacția

Un român a murit şi altul a fost rănit, într-un accident în lanţ. 70 de maşini s-au ciocnit pe autostradă în Slovenia

Redacția
Încarcă...