NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

CODUL RUTIER s-ar putea modifica. PEDEPSE MAI ASPRE pentru şoferii care se urcă băuţi la volan

Şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice ar putea face 10 ani de închisoare. Deputatul UNPR, Tudor Ciuhodaru, propune înăsprirea legislaţiei pentru şoferii care se urcă băuţi la volan, acesta susţinând că aplicarea unor pedepse mai mari ar duce la scăderea numărului accidentelor rutiere provocate de aceştia.

Deputatul UNPR Tudor Chiuhodaru vrea să iniţieze un proiect de lege care prevede pedepse mai aspre pentru şoferii care conduc sub influenţa băuturilor aloolice.

Potrivit RomâniaTV, Ciuhodaru propune ca pedeapsa în cazul unui şofer care provoacă accident după ce s-a urcat băut la volan să ajungă la 10 ani de închisoare.

  

Pentru alcoolemia penală, deputatul susţine că permisul trebuie suspendat între 5 si 10 ani, iar dacă şoferul va repeta infracţiunea, permisul să fie suspendat pentru încă 10 ani.

În cazul contravenţiilor, permisul ar urma să fie suspendat până la 1 an, mai propune deputatul.

În opinia acestuia, înăsprirea pedepselor ar conduce la o scădere cu 20% a ratei şoferilor care se urcă băuţi la volan.

„Vreau toleranta zero pentru alcool. La fiecare 20 de minute un sofer e surprins baut în trafic. Toleranta legislativa si faptul ca multi scapa cu pedepse cu suspendare si îsi redobândesc cu usurinta carnetul duc previzibil la cazuri precum cel al politistului accidentat grav de un sofer cu alcoolemie de 1,65 g/l. Nu este de neglijat nici tendinta de crestere a celor ce se urca bauti la volan, iar 30% dintre soferii cu vârste cuprinse între 18 si 30 de ani declara ca au condus cel putin o data dupa ce au consumat alcool. Asa s-a ajuns ca din trei accidente mortale unul sa fie legat direct de consumul de alcool. Masurile pe care le propun sunt usor de pus în practica si nu presupun niciun efort bugetar, iar eficienta lor e dovedita de scaderea cu 30-50% a numarului de evenimente rutiere soldate cu morti si raniti în tari precum Portugalia, Franta, Anglia, Luxemburg, Olanda, unde atât conducerea sub influenta bauturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testarii, cât si recidiva sunt pedepsite cu închisoare, amenzi de mii de euro si pierderea permisului pentru minim trei ani„, a declarat Ciuhodaru.

Totodată, Tudor Ciuhodaru a depus şi proiectul de lege prin care pedepsele pentru viol să fie similare celor pentru crimă. 

Ciuhodaru vrea modificarea „articolelor 218 şi 219 din legea nr. 286/2009 privind Codul penal astfel încât pedeapsa cu închisoarea pentru raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare creşte, ajungând să fie cuprinsă între 10 şi 20 de ani. Pedeapsa este detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când sunt înregistrate circumstanţe agravante:victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului; victima este rudă în linie directă, frate sau soră; victima nu a împlinit vârsta de 16 ani; fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice; fapta a avut ca urmare vătămarea corporală; fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună. Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este este detenţiune pe viaţă şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

„În România au loc anual peste 2500 de violuri. Conform statisticilor Poliţiei Române un viol are loc la fiecare patru ore. Deşi statisticile oficiale indică o creştere a numărului de infracţiuni de viol, Noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, prevede pedepse mai blânde pentru autori decât precedentul cod. Actuala lege validează ideea conform careia violul e o infracţiune minoră şi nu descurajează producerea unor astfel de fapte abominabile şi nici nu asigură protecţia victimei.

În aceste condiţii nu este o surpriză că numărul de dosare legate de abuzurile sexuale a explodat. Într-un clasament nedorit Iaşul şi Vasluiul ocupă primele două locuri iar în 2014 doar în Iaşi numărul de dosare legate de abuzurile sexuale a depăşit de cinci ori media naţională.

Prin acest proiect pedeapsa pentru viol poate ajunge la 25 de ani de puşcărie sau închisoare pe viaţă. Scopul este protecţia victimelor cât şi descurajarea acestor infracţiuni. Vreau toleranţă zero pentru abuzurile sexuale. Vreau ca vinovaţii să platească!”, a scris Ciuhodaru pe Facebook.

sursa Romania Tv.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Puştiul criminal a aflat pedeapsa: 10 ani de puşcărie pentru doar 10 lei

Redacția

Furturile din automobile și din locuințe în creștere la Pașcani. În 2012 s-au dat amenzi rutiere în valoare de 3.012.770 de lei

Răzvan Grecu

Un preot s-a răsturnat cu maşina. Accident spectaculos în municipiul Iași, după ce un șofer de taxi a urcat băut la volan

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site