RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Seceta provoacă dezastru în Moldova. Fermierii îşi vând vitele la abator

Situatia tinde sa devina disperata in agricultura romaneasca. Seceta a inceput sa compromita culturile, iar in anumite zone fermierii sunt nevoiti sa-si vanda animalele la abator, pentru ca nu mai au cu ce sa le hraneasca.

Cea mai grava situatie este in nordul Moldovei unde culturile de soia, porumb si floarea soarelui, au fost parjolite de soare, iar pamantul s-a crapat ca la cutremur.

“Dupa cum se vede, bolovanii sunt mari, plugul nu intra in sol. Abia aici se vad efectele secetei. In momentul de fata nu se mai poate lucra. Chiar acum am dus in ferma un plug rupt. Ne costa mai mult reparatiile decat toate celelalte”, spune Razvan Silion, fermier.

  

Arsita neintrerupta a compromis deja un sfert din culturi. In niciuna din lunile de vara nu a fost atinsa cota medie de umiditate din sol.

“Daca ar fi un pic de ploaie la umplerea bobului, ar fi totusi productie. 1500-2000 kg/ha, fata de 3500 in anii normali. La porumb sunt lanuri intregi unde nu e format stiuletele. A ramas nefertil”, spune inginerul Ilie Chiorescu.

Din pacate nici perioada urmatoare nu sunt anuntate ploi masive, asa ca nivelul de apa din sol va ramane scazut. Singurele zone din tara neafectate de seceta sunt Transilvania si vestul Munteniei.

Sufera plantele sufera si animalele. Acolo unde paraiele au secat, satenii au cerut disperati ajutorul pompierilor ca sa transporte apa. In judetul Bacau crescatorii se plang ca dealurile sunt parjolite, iar vitele nu mai au ce sa manance.

“Foarte, foarte rau, e enorm de rau. Nu au ce manca. Ce am strans lucerna si nutret pentru la iarna il consum cu ele acum cat oi mai avea”, crede un crescator de vaci.

Fermierii cu pagube de ordinul milioanelor de lei ar putea sa ceara ajutor de stat.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Situaţia românilor din Marea Britanie, în contextul Brexit

Redacția

Un bărbat din Valea Seacă are de plătit o factură colosală la E.ON

Redacția

Siretul ameninţă să-i ia casa unui bărbat din comuna Alexandru Ioan Cuza , dar birocraţia e birocraţie

Redacția
Încarcă...