NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Din toamnă, centralele pe gaz se scumpesc cu aproape 1.000 de lei

Miezul verii este vârf de sezon şi pentru vacanţe, dar şi pentru montarea centralelor de apartament. De la an la an, numărul celor care decid să renunţe la sistemul centralizat creşte.

 Explicaţiile sunt simple – astfel de instalaţii sunt tot mai ieftine, iar teama de întreruperile apei calde îi fac pe tot mai mulţi oameni să considere sistemul centralizat tot mai nesigur.

Deja în opt judeţe nu mai există sisteme de încălzire centrală şi doar o cincime din oraşele României mai aşteaptă minuni de la reţelele de termoficare.

În 2008 România avea 1,7 milioane de apartamente care primeau apă caldă în sistem centralizat. În doar şapte ani, 400.000 de apartamente au renunţat la sistemul de termoficare şi au montat centrale pe gaz.

Din Alba până în Galaţi, proprietarii spun că au scăpat de grija datoriilor şi a conductelor sparte. „Oamenii şi-or cumpărat centrale proprii. Acum e super, domnule! Eu îmi fac căldură când vreau, apă caldă la fel”, a spus Iosif Haţegan, un proprietar.

Nu mai vreau să depind de sistemul centralizat de niciun fel”, a spus Jenică Codreanu, un alt proprietar.

Cei care îşi montează centrale pe gaz trebuie să ştie că, din toamnă, acestea vor costa cu 1000 de lei mai mult decât cele clasice. Dar noile modele consumă cu până la 30% mai puţin gaz.

De la 26 septembrie 2015 nu se mai pot aduce pe piaţa europeană decât centrale termice în condensare care recuperează căldură din gazele arse”, a declarat Cătălin Draguleanu, manager companie centrale termice.

În acest moment Bucureştiul are cele mai multe locuinţe branşate la termocentrale: peste 500.000, urmat la mare distanţă de Constanţa şi Bihor. Capitala are printre cele mai mici preţuri la gigacalorie din toată ţara: 180 de lei.

La polul opus, Mureş şi Teleorman mai au doar câteva sute de apartamente legate la CET-urile oraşelor. Alte opt judeţe s-au debranşat total. Trăgând linie, doar 67 dintre cele 320 de oraşe din România mai au sistem centralizat de încălzire şi apă caldă.

Chiar şi în perioada verii peste 30% din apă caldă care pleacă de aici din termocentrală se pierde în reţeaua de distribuţie subterană a Bucureştiului. La asta se adaugă o datorie de 3,5 miliarde de lei pe care Primăria o are de plătit către aceste termocentrale.

În aceste condiţii, colapsul celui mai mare sistem de termoficare, cel din Capitală, poate urma modelul Brăilei care a închis CET-ul acum doi ani. Situaţia din Gura Humorului este concludentă pentru acest domeniu: o centrală care a costat 22 de milioane de euro stă nefolosită pentru că oamenii nu vor să se rebranşeze.

sursa www.stiridigi24.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

loading...
Advertisements

Related posts

Antibiotice SA şi Siretul Paşcani sunt două nume de tradiţie în mediul de business ieşean. Săptămâna trecută au organizat Adunarea Generală a Acționarilor

Redacția

Un iesean a cucerit America dupa ce a dezvoltat o reţea socială care te lasă să comunici cu lumea de dincolo: în patru zile are 50.000 de utilizatori

Redacția

Liderii de sindicat spun ca situatia Scudas este in ceata

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site