NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Slujbe arhierești în Parohia Hărmăneștii Noi


Credincioşii Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din localitatea Hărmăneștii Noi, Protopopiatul Pașcani, au primit în dimineața zilei de sâmbătă, 12 septembrie 2015, vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat o slujbă de binecuvântare a ultimilor lucări săvârșite la locașul de cult, urmată de Sfânta Liturghie și de sfințirea noii case parohiale și praznicale a comunității.

Sâmbăta aceasta, IPS Părinte Mitropolit Teofan a fost prezent  în Parohia Hărmăneștii Noi  din Protopopiatul Pașcani, unde a oficiat slujba Sfintei Liturghii, alături de slujba de binecuvântare a ultimilor lucări săvârșite la locașul de cult și de sfințirea noii case parohiale și praznicale. Numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi au participat la slujbele arhierești, din soborul slujitor făcând parte și protopopul Protoieriei Pașcani, părintele Pavel Postolachi.

După citirea Sfintei Evanghelii din cadrul Liturghiei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit cuvântul de învățătură, explicând de ce Sfânta Cruce este așezată în mijlocul vieții creștine: „Când spui creștin, viață creștină și Biserică, spui Sfânta Cruce. De ce Sfânta Cruce este semnul creștinului? Răspunsul este următorul: atunci când spunem cruce, spunem jertfă, arătând prin aceasta că viața creștinului cea adevărată este una jertfitoare, care însă nu exclude bucuria, ci, dimpotrivă, o cuprinde, o întărește, o intensifică, o aprinde. Noi credem în Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, Care a coborât de pe tronul Preasfintei Treimi, rămănând și acolo, dar a coborât între oameni, și această coborâre, această smerenie, este o stare de jertfă, o stare de cruce. Apoi Domnul Hristos a fost răstignit pe cruce, a murit, a fost îngropat, arătând că jertfa, crucea, este în mijlocul vieții creștine, în mijlocul Evangheliei”.

La final, după cuvântul părintelui protopop, părintele paroh a ținut să precizeze cum s-au desfășurat lucrările la noile așezăminte parohiale: „Încă de la începutul lucrărilor, le-am spus credincioșilor că Dumnezeu nu primește nici darul, nici cărămida, nici munca benevolă, dacă nu fac aceste lucruri cu credință și dacă nu participă regulat la sfintele slujbe. M-au înțeles și mai presus de toate, am bucuria aceasta că au fost alături de mine la Sfintele Liturghii, la slujbele de seară, nu numai în duminici și sărbători, ci de multe ori și în cursul săptămânii. Nu pot să spun acum decât că binecuvântați sunt cei ce iubesc casa lui Dumnezeu și înfrumusețarea ei”. Pentru activitatea deosebită desfăşurată în parohie, IPS Teofan l-a hirotesit pe părinteleparoh Pavel Juncu întru iconom stavrofor. În semn de preţuire, parohul bisericii din Hărmăneștii Noi i-a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan o icoană.

sursa www.doxologia.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Oameni ai locului (27 August 2015): NUNTA TRADIȚIONALĂ LA ROMÂNI / INTERVIU CU UN PROFESOR DE GRADUL I DIN PASCANI / MUNCA, DEDICARE, IUBIRE NECONDITIONATA PENTRU ELEVI

Redacția

Primarul i-a prelungit perioada de preaviz directorului Casei de Cultură

Răzvan Grecu

Imn special pentru vizita Papei la Iaşi

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site