NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Arhimandritul Iachint Unciuleac – Să ne trăim viaţa în ascultare duhovnicească!

Cea mai uşoară şi sigură cale de mântuire este a celui ce trăieşte toată viaţa în ascultare, adică face toate cu sfat şi binecuvântare, cu rugăciune şi întrebare.

Care sunt roadele ascultării duhovniceşti?, l-a întrebat un ucenic. 

 ̶  Sunt multe şi mari roadele ascultării creştine, în care intră şi ascultarea monahală. Că din ascultare se nasc smerenia, blândeţea, răbdarea, fără-de-grija vieţii, nădejdea mântuirii, rugăciunea cu lacrimi, ne-temerea de moarte, bucuria duhovnicească şi pacea inimii. Ce alte daruri mai mari ne dorim în viaţă decât acestea, şi cine este oare mai bogat sufleteşte, decât cel ce iubeşte ascultarea de Hristos şi de Biserică, de părinţi şi de duhovnic? Cea mai uşoară şi sigură cale de mântuire este a celui ce trăieşte toată viaţa în ascultare, adică face toate cu sfat şi binecuvântare, cu rugăciune şi întrebare. Şi cea mai grea mântuire este a celui ce trăieşte pe pământ de capul său, fără Biserică, fără părinţi, fără duhovnic, fără cărţi sfinte, fără rugăciune şi bucurie duhovnicească în inimă. Viaţa aceluia este, încă de pe pământ, un iad.

Advertisements

Părintele Iachint îndemna permanent la prezenţa la biserică, la trapeză, la ascultare: „Cine nu păzeşte lucrurile acestea în viaţa monahală nu poate să biruiască, ci este biruit de patimi, care uşor-uşor se încuibează. Dar dacă cineva păzeşte şi are biserica, trapeza şi ascultarea, patimile îşi fac mult mai greu loc în viaţa lui duhovnicească”.

Advertisements
  

doxologia

Advertisements
Advertisements

Related posts

Eminescu celebrat prin muzică și un recital de poezie la Casa de Cultură din Pașcani

Redacția

Cel mai mare clopot din România şi unul dintre cele mai mari din Europa va fi instalat la o mănăstire din Suceava. Sunetul produs se poate auzi de la peste 70 de kilometri

Redacția

Sărbătoarea generozității și dărniciei, azi. Îl cinstim pe cel mai iubit sfânt – Nicolae

Redacția
Încarcă...