NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Procurorii cer arestarea politistului care a ajuns primar in Ruginoasa. Banii primariei au ajuns in conturile fiului

 In cursul zilei de ieri procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi s-au adresat magistratilor ieseni cu o cerere de arestare pentru 30 de zile a lui Ionel Moraru, primarul comunei Ruginoasa. Asta deoarece procurorii au retinut in sarcina primarului mai multe infractiuni de conflict de interese si abuz in serviciu. Asta deoarece primarul Ionel Moraru a luat o serie de decizii prin care fiul si ginerele sau au obtinut o serie de avantaje materiale.

 

  

Cei doi au primit terenuri din domeniul public si au incheiat cu Primaria Ruginoasa o serie de contracte de prestari servicii. Documentele de plata prin care fiul si ginerele primarului au primit bani au fost semnate si avizate de Ionel Moraru. Astfel, in anul 2010, Primaria comunei Ruginoasa a semnat cu SC Mestesug Artmob SRL, administrata de Ionut Moraru, fiul primarului, un contract de concesiune pentru o suprafata de 1.000 metri patrati. Contractul a fost semnat pentru o perioada de 49 de ani fiind stabilit ca firma sa plateasca o redeventa de numai 1.500 lei pe an in conditiile in care caietul de sarcini aprobat de primarie in vederea organizarii licitatiei prin care urma sa se concesioneze suprafata respectiva a stabilit o redeventa minima de 2.370 lei pe an. De asemenea, primarul Ionel Moraru a eliberat firmei fiului primarului autorizatie de constructie pentru a ridica o cladire pe suprafata concesionata in conditiile in care Ionel Moraru nu a platit taxa de autorizare de 2.334 lei, adica 1 la suta din valoarea lucrarilor de constructie. Rezulta ca baiatul primarului a avut 233.400 lei sa ridice o cladire.

 FĂ O NOMINALIZARE PENTRU GALA ACTUALITATEA TV 2015

{module FĂ O NOMINALIZARE PENTRU Gala Actualitatea TV 2015}

In acelasi an, Primaria Ruginoasa a incheiat cu aceeasi firma Mestesug Artmob SRL un contract pentru a cumpara numere de casa si 355 placute cu denumiri de strazi la pretul de 12.561 lei, contract care a fost semnat de primarul Ionel Moraru în calitate de reprezentant legal al Primariei Ruginoasa. A doua zi, în baza facturii fiscale nr. 9 din 29.10.2010, firma a livrat primariei “marfurile”, fiind acceptata la plata de catre Ionel Moraru cu mentiunea “se aproba plata”, iar cu ordinele de plata nr. 238 si 239 din 29.10.2010, a fost achitata integral contravaloarea facturii. De asemenea, Primaria Ruginoasa a incheiat in anul 2011 cu ginerele primarului, pe nume Ovidiu Popa, un contract de prestari servicii care avea ca obiect prestarea de servicii informatice si editarea paginii web a primariei, pretul serviciilor prestate fiind stabilit la 3.000 lei.

Acuzatiile de abuz in serviciu vizeaza un contract si o serie de acte aditionale incheiate de Primaria Ruginoasa cu firma Zest-DP pentru reactualizarea unui studiu de fezabilitate intocmit anterior in vederea realizarii retelei de aductiune de apa in comuna Ruginoasa. Conform acestui contract, Primaria Ruginoasa se obliga sa plateasca acestei firme suma de 152.650 lei, adica 41.288 euro, fara TVA. Procurorii acuza ca ulterior valoarea contractului a fost majorata nejustificat prin incalcarea legislatiei privind achizitiile publice.

“Ulterior, desi nu a exista nicio hotarâre a Consiliului Local Ruginoasa sau pe lista de investitii anexa la bugetul local pe anii 2008 si 2009 la data de 02.10.2008 respectiv 05.10.2009, primarul Moraru Ionel încheie actele aditionale nr. 2 si 4 prin care majoreaza valoarea initiala a contractului servicii nr. 188 din 23.05.2008, de la 181.654 lei la 342.185 lei, deci cu mai mult de 30 la suta din valoarea initiala a contractului, pentru care trebuia initiata o procedura de achizitie publica, fapt ce în realitate nu s-a efectuat”, se arata intr-un comunicat de presa emis de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi.

Alte contracte dubioase?

Desi trecuse printr-un control al Curtii de Conturi in urma caruia au fost descoperite o buna parte din neregulile de mai sus, la sfarsitul anului trecut Primaria Ruginoasa a derulat o serie de proceduri de achizitie care ridica multe semne de intrebare. Astfel, firmele cu care s-au incheiat contracte pe sume considerabile au toate sediul intr-un singur imobil de pe strada Pacurari nr. 133. Conform site-ului guvernamental pentru achizitii publice (SEAP), Primaria Ruginoasa a incheiat la sfarsitul lui 2014 cu firma SC B&D Eurotess Invest SRL un contract in valoare de 87.000 lei pentru proiectarea unui drum in satul Dumbravita. In aceeasi zi, adica pe 3 decembrie 2014, s-a stabilit incheierea unui contract in valoare de 133.000 lei cu firma Dim Projects Consulting SRL pentru proiectarea unui drum in satul Rediu. In plus, firma Sigm-Home Projects SRL a obtinut in aceeasi zi un contract in valoare de 133.000 lei pentru proiectarea unui drum in satul Vascani. Aceeasi firma a incheiat un contract tot in valoare de 133.000 lei pentru servicii de proiectare a lucrarilor de extindere a retelei de canalizare.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

29 de migranți din Siria și Irak au fost prinși de poliție în timp ce încercau să treacă granița ilegal ascunși într-un TIR de marfă

Redacția

Tânăr din Sirețel tâlhărit în plină stradă. Suspecții nu sunt de găsit

Răzvan Grecu

Bătuți de doi bărbați, în urma unei șicane în trafic

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site