NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Povestea maiorul Ignat, care a murit cu mitraliera în mână oprind aproape de unul singur ofensiva germană, în Primul Război Mondial

Unul dintre cei mai cunoscuţi eroi ai Primului Război Mondial a fost maiorul Grigore Ignat, comandantul unui grup de mitraliori, care a murit în bătălia de la Mărăşeşti. El a fost decorat abia după ce a ieşit la iveală un raport prin care se arată că maiorul Ignat a oprit aproape de unul singur, ore în şir, ofensiva germană. I-a fost ridicată şi o statuie.

În vara anului 1929, la 11 ani de la încheierea Primului Război Mondial şi configurarea României Mari, la Botoşani, un important târg interbelic al Moldovei, oficialităţile dezveleau cel mai frumos monument al oraşului, grupul statuar „Compania de mitraliere maior Ignat în atac“. Monumentul era amplasat chiar în centrul urbei, în Piaţa Carol şi era dedicat jertfei luptătorilor din Primul Război Mondial, în special în bătălia de la Mărăşeşti. Comandatul companiei de mitraliere, maiorul Ignat, era reprezentat în picioare cu pistolul îndreptat către inamic, în timp ce soldaţii săi se prăvăleau cu mitraliera în braţe. Culmea, personajul amplasat în centrul antenţiei şi subiect al celui mai important monument botoşănean, este la origine din Bârlad.

Citește articolul integral pe Adevărul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Au vrut să repare un pod, dar au distrus cel mai vechi sit arheologic din România. Primar: „Nu înţeleg de ce se agită toată lumea acum”

Redacția

Uimitoarea poveste a poetului Fondane, evreul pe care Cioran a vrut să-l salveze de la moarte şi care a murit gazat la Auschwitz din dragoste faţă de soră

Redacția

Castelul Sturdza din Miclăuşeni, prins în menghina intereselor şi a neputinţei

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site