NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Politico: Ucraina: păcatul originar al NATO / Decizia de la București

Pentru a doua oară în acest an Rusia a concentrat, estimativ, 100.000 de militari în jurul Ucrainei, determinând Washingtonul și Bruxelles-ul să lanseze avertismente tot mai răspicate de tipul „jos mâinile” în direcția președintelui Vladimir Putin.

Însă, pentru că în 2008 le-a promis Ucrainei și Georgiei primirea în NATO, fără a specifica cum sau când, alianța occidentală are în realitate partea ei de vină pentru aruncarea acestei regiuni est-europene – care a făcut multă vreme parte din Imperiul Rus și URSS – într-o stare de criză prelungită. Dar încă mai putem îndrepta greșeala.

La reuniunea lor de la București din 2008, sub presiunea intensă a președintelui american George W. Bush, liderii NATO au ignorat interesele istorice ale Moscovei și au încurajat la Kiev și Tbilisi iluzia unei protecții occidentale care avea să se spulbere în numai câteva luni. În ciuda opoziției Franței și Germaniei, aliații au făcut o promisiune pe care nu o puteau îndeplini, dar pe care nici n-o pot retrage fără consecințe devastatoare pentru imaginea lor.

Acea decizie de la reuniunea de la București a marcat probabil apogeul „momentului unipolar”, când SUA credeau că pot reconfigura lumea după principiile occidentale, ignorând avertismentele unor conducători precum președintele francez Jacques Chirac („Rusia nu trebuie să fie umilită”) sau Angela Merkel (trebuie să se țină cont și de „interesele legitime de securitate” ale Moscovei),

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements

Related posts

Bucureştean, reţinut cu ajutorul FBI după ce a făcut sex oral cu propriul fiu

Redacția

Mizele ascunse ale noului PNDL. Ce condiţii pune USR-PLUS pentru adoptarea programului de investiţii pentru primării

Redacția

Vreme foarte rece în toată țara, până vineri. În Iași, la noapte, vor fi -2 grade Celsius

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site