RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Joia Mare – Tradiții și obiceiuri

Crestinii ortodocsi au intrat astazi in Joia Mare, zi din Saptamana Patimilor. In aceasta zi se spune ca Mantuitorul Iisus Hritos si apostolii sai au avut Cina cea de Taina. Este cea de-a patra zi a Saptamânii Mari si este considerata a fi una din cele mai importante perioade din Postul Mare.

In Joia Mare credinciosii praznuiesc patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri. Credinciosii pastreaza si o serie lunga de traditii si obiceiuri care se practica in aceasta zi. De altfel, ziua de astazi este una foarte importanta in traditia crestina. In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina, rugaciunea din Gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda. In seara acestei zile, crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Joia Mare este si o zi plina de traditii. Se obisnuieste ca fetele sa faca cate 12 noduri unei ate, punandu-si la fiecare cate o dorinta si dezlegandu-le cand dorinta s-a implinit. Aceasta ata si-o pun sub perna seara, crezand ca-si vor visa ursitul. Tot aici se pastreaza obiceiul de a spala picioarele celor din casa de catre femeile mai in varsta. In traditiile romanilor, Joia Mare se mai numeste Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagra, Joimarita. Ea este termenul pana la care femeile trebuiau sa termine de tors canepa. La cele lenese se spunea ca vine Joimarita sa vada ce-au lucrat. Iar daca le prinde dormind, le va face neputincioase a lucra tot anul. Joia Mare este cunoscuta mai ales, in cultura populara actuala, ca ziua in care se inrosesc ouale. Se spune ca ouale inrosite sau impistrite in aceasta zi nu se strica tot anul. De asemenea, oamenii cred ca aceste oua sfintite si ingropate la mosie o feresc de piatra.

sursa www.bzi.ro

  

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Vrednicia primirii Sfintei Împărtășanii

Redacția

Pășcănenii sunt așteptați la teatru

Ema Roman

Povestea operei de artă a lui Brâncuși pe care comuniștii au vrut s-o distrugă: au tras-o cu tractorul, dar nu s-a clintit

Redacția
Încarcă...