NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Iaşul se dezvoltă tot mai mult pe verticală. „Undă verde“ pentru 42 de blocuri noi

Cel mai mare proiect, al unui fost poliţist, este pe malul lacului Aroneanu, unde vor fi peste jumătate din acestea. Sunt şi proiecte aprobate pentru blocuri foarte mari, de 11 niveluri, în zone „neatacate“ până acum de dezvoltatori.

 

Comisia de urbanism a municipalităţii a dat undă verde pentru construirea a zeci de blocuri, 42 în total, în mai multe zone ale oraşului.

Cel mai mare proiect este pe malul lacului Aroneanu şi vizează amenajarea a 24 de blocuri. Beneficiarul este un fost ofiţer de poliţie (Radu Tărnău­ceanu), dar acesta a vândut, între timp, terenul de 30.000 mp. Potrivit planului urbanistic zonal, proiectul constă în construirea a 24 de blocuri cu parter şi trei etaje. Terenul se află la limita administrativă din municipiul Iaşi şi comuna Aroneanu. Cumpărătorul supra­feţei şi cel care va prelua toate drepturile privind documentaţia urbanistică este Mircea Apostu, sponsor al echipei de fotbal feminin Navobi Iaşi. Pentru cele 24 de blocuri vor fi asigurate, conform PUZ-ului, 280 de locuri de parcare.

Mai multe blocuri cu 11 etaje în Metalurgie

Un alt proiect aprobat ieri de Comisie se află pe bulevardul Chimiei, în apropiere de blocurile ANL şi sociale din Grădinari. Planul urbanistic prevede construirea unui bloc cu şapte tronsoane, iar regimul de înălţime este două niveluri în subteran, parter şi opt etaje. Beneficiarul este Armin Schneier ce deţine o suprafaţă de 6.390 mp. El, alături de alte două persoane, a câştigat dreptul de proprietate asupra terenului în in­stanţă, dar pe o suprafaţă mult mai mare: peste 53.000 mp. Pentru cea mai mare parte a acestei suprafeţe, moştenitorii vor primi despăgubiri întrucât nu a putut fi restituită în natură. Tronsoanele de bloc vor ocupa circa 2.300 mp, în timp ce pe restul suprafeţei vor fi amenajate 310 locuri de parcare, circu­laţii şi spaţii verzi.

În vecinătatea acestui proiect, lângă Podul Sfântul Ioan de peste Bahlui, va fi derulat, de asemenea, un proiect rezidenţial: trei blocuri cu nouă etaje şi patru cu cinci etaje. Acest proiect a fost aprobat într-o şedinţă anterioară a Comisiei şi aparţine firmei Construcţii Hidro­tehnice SA.

În şedinţa de ieri a Comisiei, consilierii locali au mai dat undă verde şi la cele patru blocuri de pe bd. Poitiers între parcarea de la Selgros şi râul Nicolina. Fiecare bloc ar urma să aibă două niveluri în subteran, parter şi 11 etaje, iar suprafaţa pe care o deţine beneficiarul (Marius Gârleanu) este de 5.292 mp. În acest caz, investitorul a prevăzut construirea a 286 de locuri de parcare, iar pe 236 dintre acestea ar urma să le amenajeze în subteran.

Alte proiecte

Alte două proiecte rezidenţiale au fost aprobate în Galata, pe zona şoseaua Iaşi – Voineşti. Unul dintre acestea constă în construirea a cinci imobile de locuit cu demisol, parter şi două etaje pe o suprafaţă de 3.731 mp, iar celălalt prevede un singur bloc, dar cu mai multe tronsoane şi cu parter şi trei etaje pe o suprafaţă de 1.794 mp. Nu în ultimul rând, un bloc cu demisol şi două etaje a fost aprobat în zona Cicoarei.

Singurul proiect care a fost aprobat ieri, dar care nu prevede construirea de locuinţe, a fost propus de Rompaper SRL în Calea Chişinăului. Firma are mai multe hale de producţie desfăşurate pe o suprafaţă de 40.000 mp şi a cerut aprobare pentru demolarea parţială a unora şi extinderea altora.

Comisia de urbanism a amânat şi alte patru proiecte: un bloc cu două etaje în Păcurari, blocuri cu şapte etaje în Bulevardul Chimiei, blocuri pe strada Trei Fântâni („Drumul Hoţilor“) şi un bloc cu trei etaje în Moara de Vânt. În primele trei cazuri, Comisia a solicitat completări sau refacerea documentaţiei, în timp ce în cazul ultimului proiect menţionat sunt probleme din punct de vedere juridic cu terenul propus pentru construcţie.

Sursa 

Advertisements

Related posts

Retrom SA Pașcani vândută pe bucăți!

Marius Parteni

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iaşi:Miercuri, fermierii din zonă se întâlnesc la Paşcani!

Ema Roman

Noi reguli pentru comercianţii din piaţă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site