NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Asigurătorii avertizează că ar putea scumpi din nou RCA

Firmele de asigurări vor creşte probabil preţurile poliţelor asigurărilor auto obligatorii (RCA) după perioada de şase luni în care tarifele au fost îngheţate de către guvern, prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată săptămâna trecută, avertizează Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care reprezintă interesele companiilor de asigurări din România.  

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, ieri, că OUG privind RCA a fost publicată în cursul zilei în Monitorul Oficial, întârzierea fiind cauzată de faptul că au fost necesare anumite avize de la Consilul Legislativ. OUG stabileşte îngheţarea tarifelor RCA pentru o perioadă de şase luni, măsură luată de Guvern la presiunile transportatorilor, care au organizat joi, 15 septembrie, un protest în Piaţa Victoriei.

Această măsură rezolvă însă doar temporar această problemă, iar asiguratorii vor creşte din nou preţurile după ce va expira perioada celor şase luni, potrivit UNSAR. ”Cel mai probabil, după încheierea perioadei de şase luni în care tariful este plafonat, vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asigurători, situaţie care va crea din nou percepţia unor noi creşteri necontrolate şi a unei pieţe dezechilibrate”, se arată în comunicat. UNSAR consideră că plafonarea preţurilor va duce la o nivelare a pieţei, cu impact negativ asupra consumatorilor. Această măsură a fost cerută, însă, de transportatori ca o metodă temporară de a opri creşterea tarifelor RCA. Patronatele transportatorilor susţin că poliţele RCA în cazul camioanelor de mare tonaj s-au scumpit chiar şi de cinci ori în ultimul an. Transportatorii au primit promisiuni în Parlament că legea RCA, care ar trebui să stabilească un mod clar de calcul al tarifelor pe această piaţă, va fi adoptată până la finalul lunii septembrie.

  

Legea va impune crearea unei entităţi independente de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care se va ocupa cu calcularea trimestrială a tarifelor RCA, pe baza unor factori precum frecvenţa daunelor şi valoarea lor medie, ţinând cont de datele cuprinse în raportul Milliman, actualizate în 30 iunie 2016. Aceste tarife, care vor fi de referinţă, vor fi modificate ulterior în funcţie de sistemul bonus-malus, care va avea o importanţă mai mare. Una din criticile aduse de transportatori este faptul că sistemul bonus-malus nu este funcţional în prezent, astfel că unii şoferi plătesc mai mult pe o asigurare RCA cu bonus decât alţi şoferi cu malus. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat sâmbătă că autoritatea antimonopol a acceptat pentru prima dată ca printr-o intervenţie a statului să se plafoneze preţurile, dar nu îşi doreşte să devină o practică pentru anumite grupuri de interese. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Forbes l-a premiat pe Gruia Stoica – „Cel mai dinamic om de afaceri”

Redacția

Ce posturi sunt scoase la concurs la stat în instituţiile din jude

Redacția

Afacere cu parfum în Hărmăneștii Vechi

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site