NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Gripa amenință să facă ravagii în acest sezon

După o pauză de doi ani în care gripa a fost aproape inexistentă, în această toamnă sezonul gripal se anunță mai serios, a apreciat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Dubla infecție și cu SARS-CoV-2 și cu gripă nu este exclusă, atrag atenția specialiștii.

„La începutul acestui an am elaborat un set de recomandări pe care le-am transmis Ministerului Educaţiei, a fost distribuit Inspectoratelor Şcolare, directorilor de unităţi de învăţământ. Sunt câteva lucruri simple, pe care le avem cu toţii la îndemână. Aceste măsuri sunt universale, previn şi infecţia cu noul coronavirus, previn şi gripa, pentru că e posibil să avem un sezon gripal mai serios în acest an, după o pauză de doi-trei ani şi nu vom schimba în niciun fel abordarea care a reuşit să menţină şcolile deschise“, a afirmat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ce înseamnă un sezon de gripă mai serios?

Advertisements
  

Ce înseamnă un sezon de gripă mai serios explică prof.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: „Prin măsurile luate în anii de pandemie contra SARS-CoV-2 – un virus mult mai transmisibil decât virusul gripal – s-a reușit și prevenirea gripei. Așa se justifică faptul că în anii de pandemie gripa s-a manifestat minimal. Acum, nemaifiind măsuri restrictive și așteptarea fiind că nici nu vor fi foarte restrictive, este clar că virusul gripal n-a murit și se va manifesta. În momentul în care lumea nu va purta mască, va frecventa aglomerările, nu va mai lua nici celelalte măsuri de distanțare, sigur că virusul gripal va circula și va infecta. De aceea se spune că se așteaptă ca în sezonul de toamnă/iarnă gripa să fie mai manifestă decât în anii trecuți, posibil la nivelul anterior anilor pandemiei”.

Vom avea totodată și infecții cu SARS-CoV-2, lucru care va complica situația. „Infecția cu SARS-CoV-2 și cu virus gripal în același timp este foarte posibilă. Nu se exclud una pe alta. E ghinion maxim, dar este posibil și chiar probabil să se întâmple la unii oameni acest lucru”, atrage atenția universitarul.

Pentru a ne feri de complicații, e bine să menținem măsurile general valabile pentru toate bolile cu transmitere pe calea aerului. „Dacă ne aducem aminte de distanțare, de purtatul măștii și de igiena mâinilor – aceste trei măsuri sunt valabile pentru prevenirea oricărei infecții cu transmitere pe calea aerului, fie că vorbim de virusul gripal, de SARS-CoV-2 sau de alte viroze respiratorii. Oamenii trebuie să-și reamintească aceste măsuri și să le aplice dimensionat la situația în care se află”, mai spune expertul.

Advertisements

Adică, dacă ne aflăm într-un parc sau ne plimbăm pe stradă într-un loc puțin aglomerat, sigur că n-o să ne punem mască pentru că nu avem de ce. „Folosești masca dacă te duci într-un loc aglomerat cu aerisire insuficientă, dacă estimezi că ai un potențial contact cu persoane cu semne de infecție respiratorie, atunci oamenii să apeleze la măsuri de igienă. Să nu uităm de distanțare, dar și de școlile care au început. Copiii sunt cel mai eficient vector transmițător al gripei și în același timp, copiii sunt un vector foarte important pentru SARS-CoV-2 și pentru majoritatea infecțiilor respiratorii. În contextul în care acest lucru este clar dovedit, trebuie să se ia măsuri atât de către părinți, cât și de către copii și școli”, adaugă prof.dr. Emilian Popovici.

continuare pe adevarul.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Lupta cu cancerul văzută prin ochii unui copil de numai 2 ani

Redacția

Secretarul general al Primăriei și directorul economic în concediu, după ce au intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19

Răzvan Grecu

Medic: Săptămâna viitoare depășim 3.000 de cazuri noi și 100 de decese pe zi

Redacția
Încarcă...