NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Baciu: Avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct faţă de ce se întâmplă la nivel european

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat marţi că în România se înregistrează de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă la nivel european relatează Agerpres.

Acest domeniu al prevenţiei, pornind de la o informare corectă, de la educaţie corectă, este singurul care poate nu a fost acoperit în ceea ce priveşte patologiile cardiovasculare. Nu numai că unul din trei români moare de o patologie cardiovasculară, ci şi faptul că în România avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă la nivel european“, a spus Baciu, la Parlament, cu prilejul mesei rotunde “Bolile Cardiovasculare şi Diabetul Tip2”.

Preşedintele CNAS, Adela Cojan, a afirmat că cifrele privind incidenţa diabetului au crescut în România.

Cifrele pentru diabet şi la noi au crescut. Dacă acum câţiva ani aveam în baza de date în jur de 800.000 de pacienţi cu diabet, deja în primele şase luni ale anului 2022 avem raportaţi 1.100.000 de pacienţi“, a spus Cojan.

Advertisements
  

Ea a susţinut că s-au făcut “paşi importanţi” în sistemul de sănătate în legătură cu managementul diabetului zaharat şi al bolilor cardiovasculare.

Advertisements

După cum ştiţi, am realiniat tarifele de decontare pentru hemoglobina glicozilată, sunt introduse pachete de prevenţie în cadrul asistenţei medicale primare pentru persoanele sub 40 de ani la trei ani şi pentru persoanele peste 40 de ani anual, în care aceste analize se efectuează în mod gratuit cu posibilitatea de prioritizare la laborator pentru programare în vederea efectuării acestor analize. Mai scăzut a fost apetitul populaţiei pentru a se prezenta la aceste consultaţii de prevenţie. Observăm din statisticile CNAS că începe să crească interesul pentru efectuarea acestor investigaţii. A fost inclusă afecţiunea diabet zaharat în lista celor şase afecţiuni pentru care, la fel, decontarea serviciilor de investigaţii paraclinice se face peste valoarea de contract“, a mai arătat preşedintele CNAS.

continuare pe adevarul.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Cunoscutul medicament Eurespal, retras din piaţă. „Pune viaţa în pericol“

Redacția

Un nou focar de coronavirus la Spitalul Municipal Pașcani

Redacția

Ceaiul de gutui reface celulele ficatului, susține funcția stomacului și pancreasului

Redacția
Încarcă...