În timp ce sătenii din comuna Alexandru Ioan Cuza se roagă să fie ocoliţi de calamităţi, proiectul de consolidare a malurilor Siretului este implementat cu viteza melcului.
Chiar dacă au avut loc până acum nenumărate întâlniri între reprezentanţii Administraţiei Bazinare de Apă (ABA) „Siret”, membrii Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava (ITRSV) şi autorităţile locale au ajuns la concluzia că lucrările care au fost realizate până în acest moment pentru evitarea unei catastrofe au fost realizate în mod ilegal. Mai mult, obţinerea de avize pentru implementarea acestui proiect este o chestiune de durată, dat fiind numărul mare al acestora.
„Este o chestiune foarte importantă, dar sunt multe avize pe care trebuie să le obţinem pentru a trece la executarea lucrărilor. Noi ne bucurăm totuşi că în acest moment a fost finalizat cel de-al doilea studiu de fezabilitate, care este la avizat, la reprezentanţii ABA Siret”, a declarat Bogdan Abalaşi, subprefectul Iaşului.
Potrivit acestuia, până a se trece la executarea lucrărilor, mai trebuie obţinute cel puţin trei avize, fiind necesară şi emiterea unei hotărâri de Guvern.
„Proiectul trebuie declarat ca fiind de utilitate publică, după care se va merge la Bucureşti, la Administraţia Naţională Aple Române (ANAR), la departamentul Ape, Păduri şi Piscicultură, din nou pentru avizare. În acelaşi timp, trebuie aşteptată şi hotărârea de Guvern pentru declararea proiectului de interes naţional şi realizarea exproprierii acelui cetăţean care nu este de acord cu demararea lucrărilor pe terenul său”, a mai explicat subprefectul.
Un pas important pentru realizarea acestor lucrări este obţinerea avizului de la ITRSV, dat fiind că în acest moment există şi o plângere a reprezentanţilor instituţiei cu privire la nişte lucrări mai vechi din cadrul proiectului, realizate în comuna Alexandru Ioan Cuza. Ultimii paşi care ar trebui urmaţi sunt obţinerea unui ordin al ministrului pentru realizarea unei exproprieri în regim de urgenţă, iar în final mai rămâne de întocmit proiectul tehnic şi organizată licitaţia de achiziţie a lucrărilor propriu-zise.
Cine pe cine dă în judecată?
Obţinerea avizelor nu este singura piedică, având în vedere că reprezentanţii ITRSV Suceava au constatat nereguli în implementarea proiectului, fapt care a condus la inaintarea unei plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani.
„În urma deplasării în teren, am constatat că pe suprafaţa proprietate privată sunt tăiaţi toţi arborii. Practic, în acea zonă este executat un canal care figura în proiect, cu o lungine de câteva sute de metri şi o lăţime de 50-80 de metri, care era parte a acelui proiect, dar pentru care noi nu am dat niciun aviz”, detaliază Mihai Găşpărel, şef Serviciu Implementare Monitorizare ITRSV Suceava. Potrivit acestuia, lucrările pentru consolidare vor obţine avizul ITRSV doar după ce instanţa se va promunţa sau după ce toate actele vor îndeplini toate condiţiile legale.
„Dacă instanţa spune că acolo nu s-a comis nicio neregulă, noi vom da avizul pentru întregul program de investiţii, dar dacă se constată că sunt nereguli, nu putem să ne dăm avizul, fără a analiza problema şi a avea certitudinea că ea îndeplineşte toate criteriile legale. Nu putem aproba o documentaţie care nu îndeplineşte criteriile legale”, a punctat reprezentantul ITRSV.
Pe lista nemulţumiţilor de această situaţie nu se află doar localnicii care stau cu frica în sân, ci şi oficialii comunei, care susţin că sunt „purtaţi pe drumuri de pomană”.
„Este o tergiversare a lucrurilor, iar acum ITRSV s-a trezit să spună, după atâţia ani, că nu ne-au dat avizul să facem o bucată nesemnificativă de canal”, a declarat Vasile Baciu, primarul comunei Alexandru Ioan Cuza. Mai mult, acesta ameninţă la rândul său ca va cere despăgubiri ITRSV pentru că „îşi pierde timpul pe la tribunal”. „Voi cere daune morale pentru că sunt chemat la acest proces şi, sincer, dacă această procedură întârzie implementarea proiectului, intru peste ei şi mă apuc eu cu sătenii să consolidăm malul”, a conchis primarul Baciu.
„Primarul vorbeşte şi după aceea înţelege”
Reprezentanţii ITRSV susţin însă că la nivelul Consiliului Local Alexandru Ioan Cuza s-a creat o foarte mare confuzie cu privire la plângerea întocmită de aceştia, iar primarul nu a reuşit să înţeleagă de ce în situaţia aceasta este nevoie de intervenţia şi avizul ITRSV. „Primarul confundă problema şi susţine că acea suprafaţă nu făcea parte din fondul forestier. Ba, mai mult, acesta susţine că nu a retrocedat celor de la ITRSV pământ pe raza comunei, fără a înţelege că instituţia noastră nu este, practic, deţinătoare de fond funciar”, a punctat Mihai Găşpărel, reprezentantul ITRSV.
sursa ziarulevenimentul.ro
Citeste și: {loadposition articlescategoryload}