RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Situaţie limită: un oraş întreg și câteva comune din Iași, fără apă din cauza secetei

Aceasta este explicaţia oferită ieri de ApaVital. Ce soluţii ar fi? Un oraş întreg a rămas fără apă. Societatea furnizoare de servicii de apă-canal a întrerupt furnizarea apei în Hârlău în noaptea de marţi spre miercuri, invocând situaţia provocată de secetă şi calitatea apei disponibile în zonă.

 

  

„Nivelul apei în acumularea Pârcovaci este foarte scăzut. Atunci când a fost realizat sistemul de alimentare cu apă din Hârlău, s-a optat pentru sursa Pârcovaci. Ani de zile, apa a fost bună. Se întâmplă că nu mai este. Nu putem livra apa fără a o trata mai întâi, iar cu cât calitatea este mai slabă, cu atât tratarea durează mai mult. Combinat cu efectul secetei, acest lucru a dus la oprirea apei. Noi avem în proiect realizarea unei conectări a reţelei din Hârlău cu sursa Timişeşti, dar este o soluţie pentru viitor“, a declarat purtătorul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Manolache.

Calitatea apei din acumularea Pârcovaci a făcut obiectul unor discuţii în contradictoriu între reprezentanţii ApaVital şi cei ai Administraţiei Bazinale a Apelor Prut-Bârlad, ultimii afirmând că au fost făcute analize ale apei din lacul de acumulare, aceasta fiind bună pentru consum. De partea cealaltă, oficialii ApaVital susţin că apa primită de la Pârcovaci este tulbure.

În oraşul Hârlău, apa este livrată de la începutul acestei luni în intervalele orare 5.00-9.00 şi 15.00-23.00.

Restricţii în utilizarea apei sunt aplicate şi în Scobinţi, Deleni, Cotnari, Hălăuceşti şi Hărmăneşti.

În Scobinţi şi Cotnari este aplicat acelaşi program de livrare a apei ca în Hârlău, consumul de apă fiind crescut din cauza secetei, iar debitul sursei Boldeşti de la Cotnari fiind insuficient.

Comuna Hărmăneşti şi suburbia Blăgeşti din Paşcani sunt alimentate cu apă din sursa Boldeşti, ceea ce a dus la restricţionarea apei, aceasta fiind furnizată în intervalul orar 7.30-19.30.

Tot din cauza consumului crescut la utilizatori, în Deleni, apa este furnizată în intervalul 5.00-23.00, iar în Hălăuceşti, în intervalele 0.00-12.00 şi 17.00-24.00.

Lipsa apei din sursa locală a provocat şi restricţionarea apei la Moţca. În această comună, apa este livrată în intervalele orare 23.00-6.00 şi 11.00-17.00.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

România şi Moldova adoptă măsuri vamale pentru fluidizarea traficului transfrontalier

Redacția

Ploi si temperaturi scazute in luna mai

Redacția

Avertizare meteo de NINSORI pentru zona Moldovei

Redacția
Încarcă...