NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Condiții de ridicare a cazierului judiciar

Certificatul de cazier judiciar se poate obţine de către minorul cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani, personal, fără a fi necesară prezenţa unui părinte/tutore la ghişeu, pentru depunerea cererii şi dobândirea acestuia.

 

În primele 9 luni ale acestui an, Inspectoratul de poliție Județean Iași a eliberat aproape  92.000 de certificate de cazier judiciar, oparte dintre acestea fiind eliberate minorilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.

  

În perioada 1 ianuarie – 15 septembrie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Iași a eliberat  91.787de certificate de cazier judiciar.

Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar,orice persoană fizică cu capacitate de exerciţiu restrânsă (minor 14-18 ani) sau deplină (peste 18 ani), poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliţie în care există ghişeu de cazier judiciar.

Cererea-tip trebuie însoțită de actul de identitate, aflat în termenul de valabilitate, precum și chitanța prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei.

Precizăm că, persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunilediplomatice sau oficiile consulare ale României.

De asemenea, la cererea motivată a persoanelor aflateîn străinătate, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor.

Aceste adeverinţe au valoarea juridică a unuicertificat de cazier judiciar şi se utilizează exclusiv în străinătate.

Reamintim că, Poliţia Română operaţionalizează prevederile O.U.G. nr. 41 din 2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Noul act normativ aduce modificări majore cu scopul debirocratizării şi simplificării administrative în activitatea desfăşurată de structurile de cazier judiciar.

Astfel, începând cu 11 iulie a.c., pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar nu se mai solicită timbrul fiscal în valoare de 2 lei. De la aceeaşi dată, în vederea emiterii certificatelor de cazier judiciar, nu se mai reţin documente în original ori copii legalizate în ghişee, ci doar xerocopii cu menţionarea sintagmei „conform cu originalul” de către lucrătorii din ghişeu.

De asemenea, structurile de cazier judiciar acceptă copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal. Adresa de e-mail a IPJ Iași pentru trimiterea unor astfel de documente este:cazier@is.politiaromana.ro.

S-a realizat actualizarea formularelor tip şi ainformaţiilor referitoare la obţinerea certificatului de cazier judiciar publicate pe pagina dehttp://www.politiaromana.ro/ro/utile/documente-eliberari-acte/cerere-certificat-cazier-judiciar/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar-persoane-fizice-&page=1

Informaţii de background:

Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.

Pentru situaţiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverinţelor în termen de 10 zile de la data solicitării.

Documentele sunt valabile 6 luni de la data eliberării şi numai în scopul pentru care au fost eliberate.

 

 

Advertisements

Related posts

Crimele odioase şi fără răspuns care îi bântuie pe procurorii ieşeni, dintre care și una din Pașcani: cel puţin 11 criminali umblă liberi pe străzi

Redacția

Miroslovești: Bătrân prădat de 3000 lei, după ce a primit în casă niște femei de etnie rromă

Marius Parteni

Falsele cerșetoare cercetate în stare de libertate, după ce au stat 24 de ore în arestul IPJ Iași

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site