NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Catedrala Mitropolitană, reabilitată arhitectural, după 22 de ani de trudă

Catedrala Mitropolitana din Iasi isi asteapta pelerinii. Si, pentru prima data dupa 22 de ani de lucrari de reabilitare si modernizare, Mitropolia Moldovei si Bucovinei poate fi admirata in toata splendorea arhitecturala.

Au disparut complet schelele si toate plasele montate pe cladirea impozanta. Sa ne mai tina sute de ani de azi inainte, spun preotii care se pregatesc sa intampine sute de mii de credinciosi, veniti din toate colturile tarii si din strainatate, la cel mai mare pelerinaj religios din tara noastra.

Cei care trec pe langa ansamblul mitropolitan din Iasi au parte de o mare suprinza. Dupa 22 de ani de lucrari de consolidare si reabilitare, Mitropolia Moldovei si Bucovinei poate fi admirata in toata splendoarea arhitecturala. S-a lucrat ani de zile la inaltime, pe schele inalte de peste 50 de metri. A meritat asteptarea, spun pelerinii care au ajuns deja la Iasi, sa se roage la moastele Sf Parascheva.

 Arhimandrit Dosoftei Scheiul, mare eclesiarh al MMB: „Daca peste 130 de ani de la sfintirea ei a rezistat si a fost catedrala tuturor credinciosilor, din Moldova si nu numai, speram ca, in continuare, cateva sute de ani sa lasam urmasilor nostri aceasta frumoasa catedrala. Dupa peste 20 de ani, vedem si noi sfanta catedrala afara nicio schela. Urmeaza, pana in anul urmator, sa facem si soclul din preajma  Catedralei”.

 Cu multa atentie s-a lucrat si la pictura din mozaic de la intrarea principala in Mitropolie, acolo unde este ilustrata intrarea Domnului in Ierusalim.

 Arhimandrit Dosoftei Scheiul, mare eclesiarh al MMB: „Este tot din mozaic, piatra mozaic, a ramas, este foarte rezistenta, nu s-a intervenit, nu a fost nevoie. Speram sa tina zeci de ani de aici inainte, sa fie la fel de frumoasa, este albastrul acesta care seamana cu albastrul de Voronet”.

Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu hramurile” Sfanta Parascheva, Intampinarea Domnului si Sfantul Mucenic Gheorghe este una dintre cele sase catedrale mitropolitane ortodoxe din Romania.

Preot Marian Timofte, vicar MMB: „Catedrala poate fi admirata din orice unghi, i se poate admira fruumustea care o are, solemnitatea si suntem convinsi ca si acest aspect aduce un plus, anul acesta, la hram”.

Catedrala Mitropolitana din Iasi a fost ridicata pe locul unde s-au aflat doua biserici mai vechi: Biserica Alba, din secolul al XV-lea si Biserica Stratenia, din secolul al XVII-lea. In anul 1857, bolta centrala s-a prabusit, biserica ramanand intr-o stare precara pentru urmatoarele doua decenii.

In anul 1880, a fost pusa a doua piatra de temelie si, cu sprijinul autoritatilor statului, lucrarile s-au incheiat sapte ani mai tarziu. Sfintirea Catedralei a avut loc in acelasi an si la ceremonie au participat si regele Carol I si regina Elisabeta. Din anul 1889 a fost adusa si racla cu moastele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

sursa www.telem.ro

 

loading...
Advertisements

Related posts

Managerul Spitalului CF se joacă de-a transparența: A oferit explicații despre durata contractului, situația directorului medical și noul purtător de cuvânt

Marius Parteni

Șantajul ApaVital împotriva cetățenilor de la bloc continuă: „Dacă nu semnați contractele vă dăm în judecată și vă oprim apa!” Vezi formula abuzivă de calculare paușală a consumurilor de apă! (DOC)

Răzvan Grecu

Ședințele de Consiliu Local se vor ține on-line! Primăria a aflat în sfârșit de platforma Zoom!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site