RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Bogdan Enache, olimpicul la chimie care studiază la Colegiul „Sadoveanu”: „Pentru viitor îmi doresc să inovez prin cercetare lumea ştiinţelor exacte”

În perioada olimpiadelor se descoperă mereu noi talente în școli, an de an profesorii reușesc să pregătească elevi performanți pentru a obține rezultate cât mai bune la etapele județene.

 

 Anul acesta Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu” a avut parte de o surpriză plăcută la o disciplină nu chiar ușoară și anume la chimie. Doi elevi au reușit să treacă mai departe de etapa județeană și ne vor reprezenta la nivel național, unul dintre ei reușind să fie chiar primul pe județ. Aceștia sunt Ștefan Cornea, care a mai mers în trecut la concursuri la această disciplină și a reușit să mai obțină premii, și Bogdan Enache, care a uimit pe toată lumea deoarece până în acest an nu s-a mai afirmat la concursuri. Pentru că  a reușit să performeze într-un timp atât de scurt am hotărât să îi luăm un interviu ca să aflăm ce l-a determinat să ajungă aici și ce înseamnă această performanță.

  

Când a fost întrebat cum și-a descoperit pasiune pentru chimie tânărul a răspuns că această înclinație este pentru științele exacte în general și a pornit de la faptul că a realizat că învățatul nu este ceva obligatoriu pentru a-ți asigura un confort în viitor, ci este regăsit peste tot, de la primii pași până la studiul sintezelor de medicamente. Bogdan Enache a afirmat că îi face nespusă plăcere să-și formeze un ”univers mintal” prin care să-și explice tot ce se regăsește în acesta și că a realizat că importanţa învăţatului nu apare doar din actul în sine, ci imediat ce o faci pentru a fi fericit.

Elevul a început lucrul propriu-zis la chimie din iunie, dar a planificat încă din aprilie un program fix pentru a se califica la Olimpiada Națională de chimie. Programul acesta l-a respectat în cea mai mare parte a timpului pentru a-și atinge țelul.

Bogdan ne spune că a avut parte de destule momente dificile care l-au pus la încercare.

„Faptul că am fost nevoit să explorez un domeniu atât de vast m-a făcut predispus la multe stări de confuzie şi disperare; în capul meu nutrea ideea că acest ţel va fi călcat în picioare şi că tot timpul investit ar fi fost in zadar, dar imediat ce simţeam acest lucru, încercam să mă liniştesc şi să-mi focalizez toată această energie negativă spre a-mi rezolva confuziile şi a mă motiva.”

Când a fost întrebat la ce a trebuit să renunțe pentru a putea să se dedice studiului chimie Bogdan a povestit că nu consideră că a renunțat la ceva, doar și-a schimbat interesele, iar timpul pe care l-a investit în chimie este unul care îi dă o stare de împlinire.

Deși nu a fost interesat de ceea ce cred alții despre ce face, este convins că prietenii îl susțin și că ar fi absurd să nu facă asta.       

Bogdan face chimie atât pentru relaxare, cât și pentru distracție. Totuși, deși nu își dedică prea mult timp pe zi acestui obiect de studiu, lucrează atât cât îi permite starea de spirit, însă cel mai important, spune el, e că face acest lucru zilnic. Ne mărturisește că nu a simțit niciodată că studiul chimiei l-a oprit din a face altceva.

 Cu toate că îi place mult această această disciplină este modest și își dă seama că nu poate ajunge mai departe de națională deoarece nu are destul timp de pregătire, dar speră la măcar o mențiune.

 Pentru viitor Bogdan are planuri mărețe, el spune că își dorește să inoveze prin cercetare lumea ştiinţelor exacte. Nu se mulţumeşte doar cu ideea de a şti, vrea să se şi folosească de cunoştinţele lui pentru a lărgi orizontul altora.

 Motto-ul său este și un sfat pentru ceilalți elevi:  ”Să fii bun în ceea ce te pasionează şi să-ți cauți fericirea. Altceva nu contează.”

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

 

 

Related posts

REZULTATE BACALAUREAT 2017: Notele au fost afișate! Vezi rezultatele obținute de elevii din Pașcani, Târgu Frumos și împrejurimi

Redacția

Rezultate simulare BAC 2024. La limba română, doar 60,13% au notă de promovare!

Redacția

Ministerul Educaţiei propune ca anul şcolar 2024 – 2025 să înceapă la 9 septembrie 2024

Redacția
Încarcă...