NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Aleșii au o problemă cu volanul pe dreapta. Proiect pentru condiții mai stricte

Un fost ministru al Transporturilor propune condiţii mai stricte pentru cei care vor să circule în România cu maşini cu volanul pe dreapta. Aceşti şoferi ar urma, printre altele, să facă ore suplimentare de condus şi să obţină permisul într-o ţară în care sensul de mers e reglementat pe partea stângă. Deocamdată este doar un proiect de lege, care urmează să fie discutat în sesiunea parlamentară din februarie.

  

 

Iniţiatorul legii a observat că numărul şoferilor care conduc englezeşte – la propriu – în România e tot mai mare. Aşa că, alături de mai mulţi parlamentari, vrea să introducă reguli mai stricte în această privinţă. Motivul…

„Peste 90% din accidentele în care maşini cu volanul pe partea dreaptă sunt implicate conducătorii auto ai acestor autovehicule sunt şi vinovaţi de respectivele accidente”, a explicat Alexandru Nazare.

Fostul ministru al Transporturilor propune ca, indiferent de experienţă, şoferii care vor să conducă maşini cu volanul pe dreapta să treacă mai întâi pe la instructorul auto. Pentru cel puţin 20 de ore, la volanul unui astfel de autoturism.

Şoferii profesionşiti cred că aceste cursuri ar trebui să se desfăşoare în poligon.

„Dacă se merge pur şi simplu prin trafic, cum vedem la şcolile de şoferi, multe ore care ar putea să nu ajute foarte mult”, explică Vali Porcișteanu, pilot de raliuri.

Proprietarii de maşini cu volanul pe partea dreaptă ar putea fi obligaţi şi să îşi doteze maşinile cu oglinzi periscopice. O investiţie ce poate ajunge la 300 de lei.

„În partea stângă, deci uitându-te din dreapta, sunt două oglinzi. Practic, una îţi proiectează imaginea pe care o vede în faţă şi într-o oglinduţă mică vezi după colţ, să zic aşa. Adică dacă te-ai uita peste pasager să vezi ce vede el”, arată Vali Porcișteanu.

Proiectul de lege mai conţine şi o condiţie greu de îndeplinit de cei care au maşini cu volanul pe partea dreaptă – aceştia să aibă permisul de conducere obţinut într-o ţară în care se circulă pe partea stângă, de pildă Marea Britanie.

Dacă nu sunt respectate aceste reguli, parlamentarii au prevăzut şi amenzi, usturătoare, până la 800 de lei, plus ridicarea certificatului de înmatriculare.

Deocamdată, cei care aduc în ţară un autoturism cu volanul pe partea dreaptă au de îndeplinit o singură condiţie suplimentară.

„La omologarea unui autoturism dotat cu postul de conducere pe partea dreaptă obligă conducătorul să mute fasciculul luminos din partea stângă spre partea dreaptă. E singurul lucru pe care îl face Registrul Auto Român în acest moment”, a precizat George Adrian Dincă, directorul RAR.

Aproximativ 10 mii de astfel de maşini sunt înregistrate în România. Proiectul de lege este deocamdată în dezbatere publică. Din februarie urmează să fie discutat în Senat, iar decizional va fi votul deputaţilor.

sursa www.stiridigi24.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Tot mai multe fete devin mame la 12 ani. Ionela, elevă în clasa a IX-a, are deja doi copilași

Redacția

Nu apelați inutil Ambulanța și SMURD!

Marius Parteni

Echipamente sportive noi pentru copiii din Tătăruși

Diana Marcu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site