NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Zile libere 2023. De la anul, românii ar putea avea două noi zile libere legale

De la anul, numărul zilelor libere legale ar putea să crească, după introducerea datelor de 6 și 7 ianuarie ianuarie în lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Propunerea a fost făcută de PSD, care vrea ca Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul să fie declarate zile nelucrătoare.

PSD a depus la Senat un proiect de lege, iniţiat de preşedintele partidului, Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în care propune ca zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Iniţiatorii precizează că în România, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul 2011, 16.307.004 cetăţeni români sunt creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării. 

”Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”, se arată în expunerea de motive.

Zilele de Bobotează și de Sfântul Ioan Botezătorul ar putea fi declarate zile de sărbătoare legală

Social-democraţii mai arată că Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează. 

Advertisements
Advertisements
  

”Susţinem cele mai sus menţionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr.l8 din „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, la articolul nr.29 din „Constituţia României” precum şi de „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”. în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă”, spun parlamentarii PSD, care precizează că, strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. 

continuare pe observatornews.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

“Haideți să dansăm împreună!”, ne spune Colegiul CF „Unirea”

Teona Gherasim

Atenţie părinţi, anul şcolar 2017-2018 va începe mai devreme!

Redacția

Seminar internațional în Butea și Târgu Frumos, organizat de Asociația Asirys Supertineri

Diana Marcu
Încarcă...