RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Viața la 37 de grade în suburbia cea mai afectată din cauza lipsei rețelei publice de apă

Pășcănenii din suburbii se străduie să facă față temperaturilor sufocante din aceste zile. Deși anunțată de meteorologici, căldura reușește întotdeauna să provoace disconfort, în ciuda măsurilor de prevenție pe care le iau oamenii.

În Blăgești, cele câteva cișmele sunt o adevărată mină de aur pentru localnicii care vin de la sute de metri depărtare, pentru a lua apă de băut sau pentru a-și răcori palmele și frunțile. Aici problema este veche, iar oamenii nici nu mai speră că vor avea rețea publică de apă, așa cum li s-a tot promis în repetate rânduri. Nu pot să evite soarele, pentru că activitățile casnice și cele de la câmp, nu le permit acest lucru, însă încearcă pe cât posibil să se protejeze de căldura apăsătoare.

Totodată, aceștia se gândesc la culturile pentru care au muncit și la animalele pe care le au în curte și cu care se chinuie pentru că nu mai au ce să le dea de mâncare.

  

“Ne descurcăm cum putem. Animalele se chinuie pe câmp, în grădină nu a ieșit nimic, dacă nu a plouat”, a spus Stelian Guzu.

Am întâlnit-o pe Mariana Amariei în timp ce venea pe jos, dinspre oraș și am întrebat-o cum se descurcă cu temperaturile ridicate și ce face pentru a le rezista. Ne-a răspuns optimistă că nu-i lipsesc medicamentele și sticla de apă din geantă, acestea fiind principalul scut anticaniculă. 

Pe de altă parte, Iorgu Florea a declarat că vara aceasta este mult mai blândă față de altele pe care a fost nevoit să le suporte. Temperaturile ridicate de acum sunt prea puțin semnificative față de ce a îndurat cu mulți ani în urmă, în tinerețile sale. 

Omul a spus că vine în fiecare zi la cișmea să ia apă de băut pentru el și membrii familiei sale. Este unul dintre norocoși, întrucât nu locuiește la mare distanță față de sursa de apă dar greu i-ar fi dacă ar trebui să aducă și animalele să se adape din același loc. Pentru restul activităților casnice și gospodărești, omul folosește apa de la fântâna din curtea casei sale. Spune că deși nivelul a scăzut simțitor, tot se mai poate folosi de acesta.

 “Suport căldura pentru că sunt obișnuit. Au fost timpuri mai călduroase decât astea. Pământul e uscat și s-a înfierbântat deja și nu plouă deloc. Vin la cișmea ca să iau apă de băut. Pentru animale iau de la fântâna din curte”, a declarat pășcăneanul.  

Menționăm că situația va rămâne neschimbată pentru încă cel puțin două zile, întrucât meteorologii au anunțat cod galben de caniculă. 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

România, pe ultimul loc în UE la numărul de autoturisme raportat la populație

Redacția

Anonymous: Informaţii scurse de la FSB au alertat Ucraina cu privire la un complot de asasinare împotriva lui Zelenski

Redacția

Casă distrusă într-un incendiu devastator

Redacția
Încarcă...