RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Taxe locale la nivel mediu în 2016: Primarul vrea să identifice toți contribuabilii și să crească gradul de încasare al taxelor

Proiectul privind taxele și impozitele locale pentru anul 2016 au fost discutate astăzi în plenul comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local. La una dintre acestea a fost și primarul Dumitru Pantazi, care a venit cu ideea de a face o serie de amendamente.

 

  

 

 

 

Ideea edilului local, exprimată în comisia economică, a fost aceea ca la bugetul local să fie colectate toate taxele de către Serviciul de Finanțe Publice Locale. De asemenea, acesta a mai susținut că toate societățile care au puncte de lucru în municipiu trebuie identificate și obligate să își declare angajații la nivel local, pentru ca municipalitatea să crească gradul taxelor din bugetul pe venit. “Ideea este de a nu mări povara pe contribuabili, ci a încasa de la toți contribuabilii, de a inventaria baza de impozitare astfel încât să fie în concordanță cu legislația în vigoare. Aparent s-ar părea că va fi o diferență în propunere în minus la buget, dar printr-o bună colectare, prin inventarierea bazei de impozitare și a tuturor agenților economici care își desfășoară activitatea în municipiu, parte din aceștia nu sunt urmăriți, astfel încât cotele din bugetul de venit să ajungă în bugetul local. Trebuie să încercăm să compensăm această diminuare, aparent zic eu de taxe și impozite”, a precizat primarul Dumitru Pantazi.

Este prima dată în actualul mandat când edilul local vine într-o comisie de specialitate pentru a face amendamente și a arăta deschidere față de mediul de afaceri. Municipalitatea va aproba valoarea minimă a taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor, ceea ce înseamnă că contribuabilii vor plăti același taxe. “Contribuabilul va plăti exact același impozit ca la nivelul anului 2015. Cumva acest nivel minim la care ne-am dus, prevăzut în Codul Fiscal la valorile per hectar, înseamnă exact compensarea acelei creșteri de 25% care ar însemna impozitarea întregului teren, fiindcă nu mai este scutit terenul ocupat de construcții”, a declarat Georgiana Butnaru șefa Serviciului de Finanțe Publice Locale.   

Un amănunt important pentru agenții economici, dar și persoanele fizice ce dețin construcții unde funcționează hale de producție, este acela că se impune evaluarea lor anuală pentru ca în baza celor precizate de evaluator să poată fi achitate taxe și impozite la nivelul mediu prevăzut pentru anul 2016.

 

Prin aprobarea acestui proiect se creiază și un deficit la bugetul local, care se va ridica la aproximativ 400.000 lei. 

Click aici pentru document

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Consilierul Olariu a redepus proiectul privind centrul de recoltare a sângelui! De data aceasta spune că primarul şi-a manifestat susţinerea

Ema Roman

Lista proiectelor depuse de Primăria Pașcani pentru finanțare prin PNRR

Redacția

Lista cu agenții economici care au datorii la bugetul local, publicată de Serviciul Taxe și Impozite Locale! (DOC)

Marius Parteni
Încarcă...