NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primăria Pașcani riscă să fie acuzată de discriminare. Banii pentru culte s-au alocat în funcție de numărul de credincioși (VIDEO)

Discriminare în Primăria Pașcani. Administrația condusă de primarul Dumitru Pantazi, finanțează unitățile de cult, după numărul adepților declarați ai fiecăruia.

 

  

 

 

 

Cei discriminați în situația de față sunt credincioșii de religie romano-catolică. Din bugetul local a fost alocată suma de 20.000 lei pentru o serie de lucrări de amenajare cu pavele a curții interioare a Mănăstirii Cavanis – Congregația școlilor de caritate. Consilierii din Comisia Economică au întrebat astăzi cum a fost stabilită suma pentru fiecare dintre bisericile din Pașcani care au solicitat finanțări nerambursabile de la bugetul local.

Răspunsul a venit de la administratorul public al Primăriei:„Conform raportului primarului din anul 2014, conform recensământului populației, populația de religie romano – catolică este de 2,39, aproape 3% din populația municipiului Pașcani. Am aici în față 87,45% ortodoxă și 2,39 catolici. Dacă înmulțim 3% cu cele 600.000 face 1.800, pardon 18.000 de lei cât le-am dat„,  a subliniat Gică Zanet.

În logica administratorului public, reprezentanții Mănăstirii Cavanis au primit puțin mai mult de procentul de 3% din suma de 600.000 de lei împărțită unităților de cult. Zanet nu a oferit explicații legate de modul cum s-au împărțit fondurile pentru bisericile ortodoxe.

Funcționarii care au participat astăzi la discuțiile din comisia economică au încercat să explice faptul că banii se alocă în funcție de punctajele obținute după analiza cererilor depuse, dar nimeni nu a mai fost interesat să asculte explicațiile, semn că banii s-au alocat după cum a spus ordonatorul de credite, primarul Dumitru Pantazi și administratorul public Gică Zanet. 

Precizăm faptul că la momentul depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar Mănăstirea Cavanis a solicitat suma de 52.238 lei. Cererea a întrunit 86 de puncte, dar în final suma alocată a fost de 20.000 lei. Conform celor menționate de funcționarii Primăriei puteau obține finanțări maxime toate unitățile de cult care au obținut între 86 și 100 de puncte.

Unitățile de cult care au mai primit finanțare și suma alocată suntProtopopiatul Pașcani – suma de 450.000 lei pentru Construcția Catedralei și instalații termice demisol, Parohia „Sf. Gheorghe” Pașcani – 50.000 lei pentru Consolidarea, extinderea și supraînălțarea bisericii, parohia „Sf. Ioan Botezătorul” – 10.000 lei pentru „Construcție clopotniță și amenajări interioare„, parohia „Sf. Gheorghe” Lunca – suma de 50.000 lei pentru Lucrări de amenajare, finisaje, instalații – Centrul Social Sf. Teodora Lunca Pașcani și parohiaPogorârea Sf. Duh Blăgești – 20.000 lei pentru consolidare și reparații biserică.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=-s7H8AcYn4g&feature=youtu.be{/youtube}

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Asfaltarea drumului județean Heci – Tătăruși – Iorcani începe după 6 mai

Marius Parteni

Şefii Primăriei caută 100.000 de lei. Din Bugetul Local nu se mai poate da nici un leu. Mai au de achitat onorariul unor artişti şi impresariatului după „Zilele Municipiului”

Marius Parteni

Aberațiile din hotărârea de revenire la operatorul județean, de care nu vor să audă membrii CA de la PSA Pașcani

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site