Dezinsecţia lasă de dorit, sau ţânţarii sunt invincibili şi încăpăţânaţi şi nu vor să moară. Aceasta este situaţia din zilele noastre, la Paşcani, unde autorităţile spun că iau măsuri, iar populaţia aşteaptă rezultatele. Pe data de 22 iunie a avut loc prima serie de tratamente la sol.
Oamenii declară cu zâmbetul pe buze că nu au scăpat de ţânţari, nici pe departe, în ciuda faptului că au auzit, unii chiar au văzut, muncitorii care au făcut dezinsecţie.
După ce, pe adresa redacţiei, au venit mai multe mesaje din partea unor cetăţeni care se plângeau de faptul că nu pot ieşi seara pe stradă, din cauza ţânţarilor, reporterii Actualitatea TV şi NewsPascani.com au stat de vorbă cu câţiva păşcăneni.
Iată ce ne-au spus două bunici, pe care le-am găsit pe o bancă, însoţite de nepoţei: „Nu se cunoaște că au făcut deratizarea. Ar trebui să mai facă una. Sunt foarte mulți țânțari. Fetița mea e toată pișcată de țânțari. Noi ieșim puțin ziua pe esplanadă. Seara nici vorbă. Trebuie să ne îmbrăcăm, să fim toți acoperiți, să nu ne expunem. Țânțarii se înmulțesc, mai trebuie făcută o dezinsecție”, a declarat o pășcăneancă.
„Probabil mai trebuie să se mai facă o dată că nu se cunoaşte. Am auzit că s-a făcut deratizarea, dar nu se simte nici o diferență. Sunt foarte mulți țânțari. Nepoţeii au venit de la Muncelu şi stau la mine, îi mânâncă ţânţarii. Ieşim seara pe Esplanadă, lor le place, dar uitaţi cum sunt pe picioare…roşii…”, a completat o bunică.
“Dom’le jalnica dezinsecție…Ne mănâncă țânțarii și puricii prin oraș. ..parcă am trai într.o cocina…Numai la luat impozite e buna administrația parcă ar fi folosit produse Hexypharma…JALNIC JALNIC….”, a mai spus cineva.
Reprezentantul Compartimentului de Mediu de la Primăriea Paşcani nu a fost de găsit, pentru a furniza un punct de vedere, însă am reuşit să vorbim cu directorul firmei Instal Mar, cea care efectuează dezinsecţia în oraşul nostru.
Acesta a precizat că pentru a avea efect, acţiunile de dezinsecţie ar trebui să se facă săptămânal, şi pe casa scării sau în subsolurile blocurilor, așa cum se întâmplă în municipiul Iaşi.
Cu alte cuvinte, până atunci, ar trebui poate să ne împrietenim cu ţânţarii, mai ales cu cei de la subsolurile blocurilor şi de pe casa scării, pentru că, acolo nu se va face dezinsecţie.
Amintim aici iniţiativa consilierilor PNL, de acum o lună de zile, privind modalitatea prin care aceste acţiuni să se facă pe domeniul privat, cu bani din bugetul local.
Problema a rămas în grija locatarilor şi a asociaţiilor de proprietari care, din păcate, nu au bani să plătească pentru dezinsecție sau deratizare.