NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul. Traditii si obiceiuri

Astazi este o zi importanta pentru crestinii ortodocsi si cei romano-catolici. In aceasta zi se pomeneste de taierea capului Sf. Ioan Botezatorul.  

Despre Sfantul Ioan Botezatorul se spunea ca el cugeta in Legea lui Dumnezeu si toate cele de jos mai mici le socotea decat paza Legii dumnezeiesti. El a trecut peste hotarele firii si a botezat pe Hristos. Insa viata sfantului a luat o turnura deosebita in momentul in care imparatul Irod si-a luat de femeie pe sotia fratelui sau, Filip. 

Proorocul Ioan l-a mustrat pe imparat, iar acesta a poruncit sa fie aruncat in temnita. La ziua de nastere a imparatului a venit si fata Irodiadei, femeie ce a interpretat un rol in fata lui Irod. Iar ca plata pentru necinstitul ei joc, i s-a dat chiar moartea Proorocului. Capul acestuia a fost adus apoi pe tipsie si dat femeii. Cu toate acestea, ucenicii sai au reusit sa-i ascunda trupul in cetatea Sevastiei. Acest act sângeros pare sa fi fost ingaduit de Dumnezeu pentru ca dupa ce a fost Inaintemergatorul lui Hristos pe pamânt, Sfântul Ioan Botezatorul a fost trimis in imparatia mortilor, sa mearga sa instiinteze pe mortii cei drepti de speranta in Mântuire. 

Ziua de astazi, 29 august, este si una plina de traditii si obiceiuri respectate de crestinii de pretutindeni. In popor exista cateva traditii in aceasta sarbatoare. Exista Sf. Ioan de Toamna (Sf. Ioan cap taiat-n.r.), care aduce cu sine o seama de interdictii asupra taiatului fructelor si legumelor ce au forma rotunda, sau alimentelor ce amintesc de sangele varsat. Totodata, Crucea mica este rea de friguri, caci atunci de regula incep frigurile a prinde pe oameni. De aceea se posteste, nu se manancapoama rosie si nici fiertura. Unii mananca numai struguri sau ajuneaza. Nu se mananca din blid sau tipsie. Oamenii impart mere, pere, castraveti. Tot in aceasta zi nu se taie nimic cu cutitul, ci totul se rupe cu mana si nu se mananca varza.

Sursa: bzi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Volum de poezie lansat de un învățător pensionar, din Ruginoasa

Oana Cordoneanu

Mănăstiri din România. Cele mai frumoase mănăstiri din țara noastră

Redacția

Clujul ne poate sufla şi titlul de Capitală a Cărţii. ”Nu am sentimentul că suntem pregătiţi”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site