NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu” și la Centrul Cultural Ruginoasa

Ziua Unirii Principatelor Române sau Mica Unire, aşa cum este cunoscut momentul de la 1859, va fi marcată pe data de  24 ianuarie, printr-un spectacol amplu la Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu”, din Pașcani.

Un eveniment aniversar dedicat împlinirii celor 156 de ani va avea loc și la Centrul Cultural din Ruginoasa. Sâmbătă, 24 ianuarie, începând cu ora 11.00, pășcănenii sunt așteptați la Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu” pentru a da mână cu mână. La spectacolul aniversar dedicat acestui moment istoric își vor da concursul soliști vocali de muzică populară: Ioana Groza, Miruna Ioana Albu, Andra-Elena Lupu, George-Emanuel Băiceanu, laureați ai Concursului de Interpretare Muzicală din cadrul Festivalului pentru Copii și Tineret „Curcubeul artelor”. Va mai evolua pe scenă Ansamblul de Dansuri „Plaiuri pășcănene”, al Liceului Teoretic Miron Costin și Ansamblul de Dansuri „Busuiocul”, al Școlii Gimnaziale Speciale și Liceul Tehnologic Valea Seacă. Evenimentul va avea loc în sala de Spectacole a Casei de Cultură.

 Și Centrul Cultural din Ruginoasa va sărbători cei 156 de ani de istorie, care vor fi marcați prin diferite evenimente culturale timp de două zile, în perioada 23-24 ianuarie.

  

 Vineri, 23 ianuarie, începând cu ora 12.00 va avea loc un simpozion istoric intitulat „Alexandru Ioan Cuza și epoca sa”. Vor participa istoricii, prof.univ.dr. Ion Solcanu și conf. dr. Nelu Cristian Ploscaru din cadrul Universității „Al I. Cuza” și prof. dr. Cătălin Botoșineanu de la Arhivele Naționale Iași.

De la ora 13.00 va avea loc un vernisaj- expoziție de valori documentare- „Ruginoasa în documente și fotografii”.

Evenimentele vor continua și sâmbtă, 24 ianuarie. Începând cu orele 12.00 va fi un Te Deum și slujba de pomenire în memoria lui Alexandru Ioan Cuza, la Biserica Domnească din Ruginoasa. Vor urma depuneri de coroane la mormântul domnitorului.

De la ora 13.00 va fi evocarea momentului istoric de la 1859 prin alocuțiuni ale oficialităților locale și invitaților și hora unirii în curtea Palatului Al. I. Cuza de la Ruginoasa. Ultimul moment din această zi aniversară se va desfășura începând cu ora 14.00, când va avea loc un spectacol cultural artistic dedicat Unirii Principatelor Române, de la 1859, în sala de festivități a Primăriei și susținut de elevi ai Școlilor Ruginoasa, Rediu-Dumbrăvița, Ansamblul Folcloric al Centrului Cultural Ruginoasa și invitați.

 Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Noua țară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituție.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

 

Advertisements

Related posts

Războiul nevăzut din sânul BOR continuă. Mitropolitul Moldovei, atacat dur de duhovnicul său, care vorbeşte despre „vicleşuguri masonice jidoveşti“ (VIDEO)

Redacția

A murit meșterul popular Toader Bârsan. Acesta era ambasador al turismului maramureșean

Redacția

Duminica Floriilor a fost sărbătorită de credincioșii romano-catolici din Pașcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site