NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Supermarketurile închid uşa în nas producătorilor din Iaşi

“Ziarul de Iaşi” a încercat să afle câte produse fabricate în judeţ ajung să fie expuse pe rafturile marilor retaileri din Iaşi. Reprezentanţii supermarketurilor fie au evitat să răspundă întrebărilor reporterilor, fie au răspuns evaziv, pe un ton triumfalist. Producătorii locali explică de ce a devenit aproape imposibil pentru ei să vândă în marile lanţuri de magazine.

 

Scandalul declanşat de expansiunea Lidl pe baza unor credite ce vizau încurajarea comerţului cu producătorii locali „scoate de sub preş” o veche problemă. Supermarketurile şi marii retaileri, ce practic au scos de pe piaţă reţelele locale de magazine, comercializează majoritar produse importate. Unele statistici arată, de exemplu, că produsele din magazinele Kaufland şi Lidl sunt, în proporţie de peste 80%, aduse din alte ţări. Problema poate fi considerată şi un mic paradox în condiţiile în care asociaţiile producătorilor locali se plâng de dificultăţile pe care le întâmpină până ajung să vândă în supermarketuri, în timp ce reprezentanţii magazinelor se laudă că îi sprijină pe aceştia.

  

Cora Muntean, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii, este de părere că pătrunderea supermarketurilor în interiorul oraşelor a creat o concurenţă neloială cu micii comercianţi şi i-a făcut să dispară. Din acest motiv, şi producătorii locali şi-au diminuat sau chiar pierdut afacerile, deoarece paşii de urmat pentru a vinde în supermarket sunt mult mai greoi comparativ cu relaţia comercială pe care o puteau stabili cu unii comercianţi. „Eu susţin ideea unui consorţiu între producătorii locali şi comercianţii autohtoni şi să avem o înţelegere vis-a-vis de preţuri, noi ştim că producătorii intră foarte, foarte greu în reţeaua marilor retaileri, au foarte multe taxe, inclusiv taxă de raft, de intrare depozitare, aranjare etc. În calitate de consumator pot să vă spun însă că am observat cazuri în care sunt aranjate nişte standuri cu produse locale, li se ataşează un steg românesc, asta ca să nu se spună că nu se vând şi produse locale, dar se face în batjocură asta. Dacă am ajunge la o relaţie care să funcţioneze, între producători şi comercianţi, ar fi mult mai bine pentru consumator, pentru că va avea acces la produse autohtone. Eu nu pun sub semnul întrebării calitatea produselor venite de afară, dar în afară de ambalajul frumos şi viu colorat nu au nimic diferit faţă de produse de la noi, legume, fructe sau altele”, a explicat Cora Muntean.

Cititi continuarea pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Advertisements

Related posts

Firme din Pașcani campioane la afaceri

Redacția

Ajutor de stat pentru 18 viticultori din judeţul Iaşi

Redacția

Ministrul Finanţelor născoceşte motive ca să umble la pensiile private

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site