RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Strigăt disperat al cetățenilor din Blăgești, care nu au apă potabilă:”Și noi aparținem de Pașcani”

Situație rar întâlnită într-o suburbie din județul Iași. În Blăgești populația continuă să care zilnic de la izvoarele de pe raza localității sau din fântâni apă doar pentru a adăpa animalele sau a-și pregăti hrana. Nici în momentul de față, administrația locală nu a reușit să le asigure o sursă de apă potabilă, deși soluții au fost identificate de mai bine de un an de zile.

 

Inspectorii de la Sănătate Publică, au stabilit de câțiva ani că apa din suburbie, indiferent de sursă, nu este potabilă din cauza faptului că este infectată cu nitrați și nitriți și au amplasat la toate izvoarele pancarte pe care scrie:”Apa nu este potabilă!”.  

  

Sătui de această situație și văzând că promisiunile curg la televizor, câțiva cetățeni au apelat astăzi la ajutorul postului nostru de televiziune pentru a readuce în atenția șefilor Primăriei această problemă.

Cei care au stat de vorbă astăzi cu reporterii noștri s-au arătat revoltați de faptul că suburbia Blăgești a fost uitată de autorități și că li s-a promis de nenumărate ori că vor avea apă curentă, canalizare și gaz, însă nici un primar de la Neculai Rățoi, Grigore Crăciunescu și inclusiv Dumitru Pantazi nu a venit să facă ceva concret.

 ”Acolo scrie că apa nu este bună de băut, i-au făcut teste la laborator, dar noi ce să facem? De unde să bem apă? Noi știm ce avem de făcut, o luăm o fierbem și o folosim așa. Cu fântânile este aceeași situație din cauza pânzei freatice, vreau să vă zic că apa este plină de nisip. Și noi aparținem de Pașcani, au zis că ne vor trage apă, coloană de apă care trece prin deal pe la noi la Osoi, ar putea să coboare cu o conductă să ne tragă și noua apă potabilă. Domnul primar Pantazi ne-a zis că vine și ne trage apă, însă nu s-a făcut nimic”, ne-a declarat unul dintre oamenii nemulțumiți din Blăgești

O doamnă a  refuzat să vorbească pe camera de filmat, dar ne-a spus că vine de la un km distanță cu două bidoane în căruciorul de butelii pentru a lua apă. 

Ionel Amariei cumpără o dată la două zile câte un bidon de apă de la magazinul din centru, pentru care cheltuie 5 lei. Apa pe care o aduce de la izvor o dă la animale. ”E dezastru aici la noi, apa nu este potabilă. Suntem nevoiți să cumpărăm apă, costă 5 lei bidonul și ne ajunge cam 2 zile un bidon. Ceea ce luăm de la ciușmele, o fierbem și punem în mâncare sau o dăm la animale. De promis au tot promis, au zis că se trage țeavă de nu mai știu câți ani de zile”, ne-a declarat Ionel Amariei din Blăgești.

Între timp apare și un bătrân al localității și el înarmat că două găleți de apă. Gheorghită Berbece își amintește și el cu indignare de promisiunile pe care o dată la patru ani le fac toți cei care vin să le ceară votul.

”Vă tragem gaz, vă facem canalizare, vă aducem apă însă timpul trece, se duce și mandatul vine altul și noi tot așa rămânem”, ne-a declarat acesta.

Mai mult, oamenii se plâng și de faptul că plătesc taxe de oraș însă condiții sunt de sat. De problema apei și a taxelor mari vorbește și Gheorghe Rangu. Omul ne dă un exemplu, la Hărmănești unde are rude,  oamenii plătesc taxe de două ori mai mici și au condiții de două ori mai bune, inclusiv apă potabilă prin aducțiune.

”Problema este destul de gravă. Nouă ni se spune că nu avem apă bună de băut de ani de zile, nu de anul acesta dar nimeni nu ia nici o măsură, pe nimeni nu interesează.  De la Revoluție încoace noi suntem contribuabili, plătim taxe de oraș dar în Blăgești nu s-a făcut nimic”, ne-a declarat Gheorghe Rangu.

Soluția pentru această problemă, de care primarul Dumitru Pantazi are cunoștință, o dau tot cetățenii din Blăgești. Este vorba de o conductă de apă ce se întinde până în Cotnari și care traversează partea de sus a localității Hărmănești, aproape de suburbie.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Primăriei Pașcani, viceprimarul Vasile Axinte, ne-a declarat că autoritățile locale doresc ca până la sfârșitul acestui an, o parte din Blăgești să fie racordată la conducta de apă ce alimentează Cotnariul.

”Trebuie să facem în prima fază aducțiunea prin cădere liberă de sus de unde alimentează Cotnariul.  Este prins într-un proiect pe care primarul îl are. Eu am fost prevăzător, pentru că așa a fost rezultatul probelor celor de la Sănătate Publică, că apa nu este potabilă și am fost obligat de lege să pun pancarte de avertizare.  Noi vrem să rezolvăm o parte din această problemă anul acesta”, ne-a declarat viceprimarul Vasile Axinte, purtătorul de cuvânt al Primăriei Pașcani .

Reporterii noștri au încercat să obțină și punctul de vedere al primarului Dumitru Pantazi, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre telefonice.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Biblioteca Municipală, o nucă prea tare pentru administrația locală

Diana Marcu

Au fost stabiliți câștigătorii licitației pentru loturile de pășuni din suburbii. Licitația nu a fost făcută publică

Răzvan Grecu

Programări on-line la nivelul SPCLEP de la mijlocul anului 2021! Buletinele sunt tipărite cu întârziere

Marius Parteni
Încarcă...