RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Sfintii Trei Ierarhi . Sarbatoarea reconcilierii. Traditii si obiceiuri

Sfintii Trei Ierarhi sunt praznuiti pe 30 ianuarie, oamenii intrebandu-se care este mai mare: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur. Trisfetitele este denumirea populara a celor Trei Ierarhi.

Dupa cativa ani de la declansarea neintelegerilor, cei trei sfinti au inceput sa i se arate aievea, unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. In cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti impreuna, scrie realitatea.net.

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfantului Ioan ne arata modul in care sfintii conlucreaza – cu Dumnezeu si intre ei -, asa cum si noi trebuie sa ne unim, in cuvant si in lucrare: “Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi in fata lui Dumnezeu, una suntem.”

  

In urma acestei vedenii, Sfantul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru praznuirea comuna a celor Trei Ierarhi, stingandu-se astfel si disputele din capitala, lumea unindu-se in sarbatorirea impreuna a Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, a Sfantului Grigorie Teologul si a Sfantului Ioan Gura de Aur.

Sarbatoarea reconcilierii
Sarbatoarea este o zi dedicata reconcilierii; acum se impaca rudele dupa lungi dispute, iar toate proiectele comune vor aduce prosperitate in caminul acestora.

Pelerinaje in lacasuri de hram
In ziua de praznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele in lacasurile de cult, care poarta hramul Celor Trei Sfinti. Tot in aceasta zi, este bine sa fie ajutati copiii saraci, care doresc sa devina preoti, scrie stiri.com.ro.

La masa sarbatoreasca
Pentru spor si pentru sanatate, la masa sarbatoreasca se consuma peste si fructe, simboluri ale unei vieti duhovnicesti smerite.

Trisfetitele este denumirea populara a celor Trei Ierarhi; in aceasta zi se serbeaza intrarea crestinilor in biserica si de atunci a inceput credinta in Dumnezeu. Celor Trei Ierarhi le este dedicat grupul de stele din mijlocul constelatiei Orion, cunoscut cu numele de Cei Trei Crai sau Craii de la Rasarit.

Se schimba vremea
In ziua de Trisfetite incepe sa se schimbe vremea, chiar daca frigul tot isi arata coltii, ca doar mai este o luna de iarna. Cand in ziua praznicului curg stresinile, primavara va fi friguroasa; daca este ger, va urma o vara calduroasa.

Pentru sporul casei
In ziua celor Trei Sfinti Ierarhi se face pomenire pentru sporul casei si pentru sanatate trupeasca si sufleteasca a membrilor familiei ; totodata se dau de pomana carti de rugaciuni si iconite, care-i reprezinta pe Cei Trei Ierarhi.

La acest praznic este bine sa dam de pomana o candela pentru ca tot anul viata noastra sa fie luminoasa. În calendarul popular, in aceasta zi de sarbatoare sunt interzise activitatile gospodaresti.  Cine va lucra in aceasta zi de sarbatoare nu va spori in munca sa.

Trisfetitele sunt trei sfinte care-i pedepsesc foarte aspru pe oamenii rai intalniti in cale.

Bolnavii trebuie sa se roage pentru sanatate lor in ziua praznicului, deoarece cei Trei Ierarhi sunt doctori vindecatori.

Patronii casei
In mediul rural, numeroase familii ii serbeaza pe cei Trei Ierarhi ca patroni ai casei.

Ofrande pentru morti
Se impart ofrande pentru mortii neimpartasiti :gospodinele fac coliva, merg la biserica s-o sfinteasca si apoi impart ofrande cu coliva, fructe si peste la trei barbati, in memoria rudelor decedate din familie.

Gospodina care nu respecta sarbatoarea : spala rufe si arunca laturi in fata mortilor, ramane vaduva.

Traditie pentru a avea spor la treaba
In aceasta zi, femeile merg la biserica, sa asiste la Sfanta Liturghie, pentru ca tot anul sa aiba spor la treaba; in mediul rural, femeile merg la slujba si se roaga sa rodeasca pomii si sa toarca lana cu mult spor.

Pentru ca Cei Trei Ierarhi sa le aduca un sot bun
Fetele nemaritate trebuie sa se roage celor Trei Ierahi sa le aduca bucurii si un sot bun. In ziua praznicului, pentru a afla care este ursitul lor, fetele trebuie sa manance paine cu sare.

sursa realitatea.net

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Studiu: O treime din gravidele din România nu şi-au făcut analizele recomandate în timpul sarcinii. Principalul motiv, lipsa banilor

Redacția

Avarie pe rețeaua de alimentare cu apă a Pașcaniului! ApaVital anunță că nu va mai sista furnizarea apei!

Redacția

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată lui Hristos și Maicii Sale

Redacția
Încarcă...