NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Sfantul Dimitrie cel Nou de la Basarabi, ocrotitorul Capitalei

Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste astazi pe Sf. Dimitrie cel Nou de la Basarabi, ocrotitorul Capitalei. Sfantul s-a nascut în satul Basarabi, localitate aflata la sud de Dunare. Parintii sai erau ortodocsi, de origine valaha, care se îndeletniceau cu agricultura si cu cresterea vitelor. Desi nu s-au pastrat multe documente scrise în legatura cu data nasterii Sfântului Dimitrie, se presupune ca s-ar fi nascut prin secolul al 13-lea, pe vremea împaratilor Petru si Ionita Asan. 

De tanar, Dimitrie a dus o viata pustniceasca, într-o pestera ce se afla în apropierea satului sau natal, pe marginea Lomului. Dimitrie si-ar fi început viata monahala într-o comunitate de la Basarabi, din sudul Dobrogei, adica de la Scitia Mica. Despre data mortii sale nu exista niciun fel de date, insa moastele sale aveau sa fie descoperite atunci când au crescut apele Lomului, surpând intrarea în pestera Sf. Dimitrie. O copila bolnava a avut o viziune despre locul unde se aflau moastele, acestea fiind scoase apoi la suprafata. Sfintele moaste au fost duse cu cinste la biserica din satul sau natal, unde au stat, fiind cinstite cu evlavie, pâna în anul 1774, când, datorita invaziei otomanilor, au fost luate si trecute Dunarea, la români. 

  

La Bucuresti, un crestin cu inima aleasa a intervenit pe lânga autoritatile militare rusesti, aflate în acel moment la sud de Dunare, pentru a darui aceste sfinte moaste românilor, si de atunci acestea au ramas in Capitala. Moastele Sfantului Dimitrie au fost asezate in biserica din Basarabi. Au ramas aici pana in anul 1774, cand generalul rus Petru Saltacov le daruieste lui Hagi Dimitrie, un negustor de origine macedoromana. 

Istoria arata ca generalul avea de gand sa le duca in Rusia, dar la insistentele boierului Hagi Dimitrie, le-a lasat inchinatorilor de aici. Ele au fost asezate cu cinste in actuala Catedrala Patriarhala din Bucuresti, pe 13 iulie 1774, sub pastorirea mitropolitului Grigorie al II-lea (1760-1787), in timpul ocupatiei rusesti a Tarii Romanesti (1769-1774). 

Sursa: bzi.ro

Advertisements

Related posts

„Cinci acte de dragoste” la Casa Municipală de Cultură „Mihail Sadoveanu” Pașcani

Teona Gherasim

De ce trecem pe sub Sfântul Epitaf în Vinerea Mare

Redacția

Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu” vă invită în luna octombrie la teatru

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site