RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Se pune cruce peste două „fabrici de diplome“ din Iaşi. Ultimele serii de avocaţi şi dentişti

Patru dintre programele Universităţii „Apollonia“ intră în lichidare, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern privind „Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor / programelor de studii universitare, a structurii instituţiilor de învăţământ superior, (…) precum şi a numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2014-2015“.

 

  

Astfel, Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării a instituţiei de învăţământ superior privat se va închide şi universitatea nu va putea înmatricula studenţi pentru noul an 2014-2015, alături de jumătate dintre specializările Facultăţii de Medicină Dentară, şi anume Medicină Dentară şi Tehnică Dentară.

Practic, pentru anul universitar 2014-2015, instituţia de învăţământ superior va mai putea înmatricula doar 80 de studenţi, 40 dintre ei la Asistenţă medicală generală şi 40 la Balneofi­ziokinetoterapie şi recuperare. Dacă un program intră în lichidare înseamnă că universitatea nu mai poate înmatricula studenţi şi programul mai funcţionează până când seriile care deja sunt înmatriculate îşi vor finaliza studiile.

Decizia Ministerului Educaţiei Naţionale vine după un an în care la „Apollonia“ au izbucnit o serie de scandaluri pornite de la studenţii nemulţumiţi ce reclamau taxe abuzive şi mai multe nereguli administrative şi financiare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei Naţionale, Daniel Tomoni, nu a putut să ofere informaţii „Ziarului de Iaşi“ cu privire la motivarea deciziei de intrare în lichidare a programelor respective, însă a precizat că acestea pot intra în lichidare doar la cererea expresă a universităţii sau la cererea ARACIS care constată o serie de nereguli. Mai mult, acesta a confirmat şi faptul că universitatea a fost vizitată în săptămânile trecute şi de către Corpul de Control al Minis­te­rului Educaţiei Naţionale. „Motivele care stau în spatele lichidării unor programe de studiu sunt interne sau externe. Interne dacă e decizia universităţii că nu poate duce aceste specialităţi sau externe dacă ARACIS, cu validarea ministerului, decide că nu pot funcţiona legal“, a precizat Daniel Tomoni.

„Există o eroare de transmitere“

Conducerea Universităţii „Apollonia“ a aflat de la reporterii „Ziarul de Iaşi“ de faptul că programele au intrat în lichidare şi intenţiona să conteste decizia în termenul legal, până pe 26 iunie. „Sunt într-o intersecţie destul de complicată, nu pot vorbi, contactaţi purtătorul de cuvânt“, ne-a transmis preşedintele Vasile Burlui, fondatorul „Apollonia“.

La rândul său, purtătorul de cuvânt, poetul Paul Gorban, nu a părut să înţeleagă pe deplin ce înseamnă lichidarea programelor de studiu, exprimând că poziţia universităţii ar fi aceea că cifrele de şcolarizare pe care le-au transmis de la Iaşi nu au ajuns la Bucureşti. „Din câte am înţeles eu, am primit în urmă cu o lună o înştiinţare ca să trimitem cifra de şcolarizare pentru anul următor şi acum acea cifră nu apare acolo. Zilele acestea, universitatea se va consulta cu cei de la minister pentru a vedea dacă nu cumva există o eroare de transmitere de date în ceea ce priveşte cifra de şcolarizare“, a precizat poetul Paul Gorban.

Însă, contrar observaţiilor acestuia, în documentul publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale se specifica cu exactitate cifra de şcolarizare în dreptul fiecărei specializări, atât cele acreditate în continuare, cât şi cele în lichidare. Dacă cifrele nu ar fi ajuns la minister, conform raţionamentului acestuia, atunci şi celelalte două programe care încă mai pot admite studenţi ar fi fost în aceeaşi situaţie.

Cambridge obligatoriu la Tehnică Dentară

În săptămânile trecute, „Apollonia“ a trecut printr-o evaluare instituţională realizată de o co­misie generală a ARACIS, cât şi printr-o inspecţie a Corpului de Control a Ministerului Educaţiei Naţionale. După cum a prezentat „Ziarul de Iaşi“ în exclusivitate, la Inspectoratul Judeţean de Poliţiei Iaşi este deschis un dosar pentru abuz în serviciu împotriva conducerii universităţii în urma unor sesizări primite din partea studenţilor privind existenţa de taxe ascunse şi probleme cu contractele de studiu.

Mai mult, „Ziarul de Iaşi“ a primit o sesizare din partea unui grup de studenţi care susţin că instituţia de învăţământ superior privat obligă tinerii să urmeze cursuri de limbă engleză la British Council pentru a lua atestare Cambridge, cei care nu au o astfel de atestare a cunoştinţelor limbii urmând a face un an complementar, taxat de către universitate cu 2.000 de euro. Studenţii ar fi obligaţi să urmeze cursurile respective chiar dacă urmează Facultatea de Medicină Dentară sau cea de Ştiinţe ale Comunicării.

Jale şi la Universitatea „Mihail Kogălniceanu“

Şi Universitatea „Mihail Kogălniceanu“, instituţie de învăţământ privat din Iaşi, va intra în lichidare cu ambele programe de studii pe care le mai avea deschise: de la Facultatea de Drept şi subdomeniul Ştiinţe ale Comunicării. Conform proiectului de Hotărâre de Guvern, aceştia puteau să înmatriculeze dacă nu ar fi intrat în lichidare 100 de studenţi la Drept în anul întâi şi 60 la Ştiinţe ale Comunicării. Dacă Hotărârea de Gu­vern va fi publicată în forma aceasta, Uni­versitatea „Mihail Kogălniceanu“ nu va putea înmatricula niciun student în anul universitar 2014-2015.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Elevi de la Colegiul Sadoveanu participă la concursul “Religia în dimensiunea virtuală”

Redacția

Spectacol cu baloane la începutul taberei „Împreună pentru tineri”

Irina Gherasim

„Fenomenul Procopiu“, descoperirea epocală premiată cu o maşină Moskvitch în loc de Premiul Nobel pentru Fizică

Redacția
Încarcă...