RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

„Sărbătoare a amintirii“ în parohia Soci

Credincioşii parohiei Soci – Mirosloveşti, Protopopiatul Paşcani, au avut bucuria, în urmă cu două zile, de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul. Preasfinţia Sa a slujit Sfânta Liturghie, la finalul căreia s-a oficiat Parastasul pentru doi vrednici preoţi care au păstorit parohia Soci.

 

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 13 decembrie, Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a parohiei Soci – Mirosloveşti, Protopopiatul Paşcani, judeţul Iaşi. La slujbă au participat atât credincioşii din parohie, cât şi din alte sate învecinate. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a citit mai multe rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi. După cum ne-a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, de dimineaţă Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de preotul paroh Romică Siminciuc, de soborul slujitorilor şi de enoriaşii parohiei. „După oficierea Sfintei Liturghii, PS Calinic Botoşăneanul a făcut o exegeză a textului Evangheliei din Duminica după Botezul Domnului, citită în cadrul slujbei. Preasfinţia Sa a amintit că ţinutul Zabulonului şi al Neftalimului, Galileea neamurilor, se pot prezenta ca ţinut şi ca cetate, aşa cum erau ele în vremea aceea, în timpul ieşirii la propovăduire a Domnului şi Mântuitorului Hristos. Era un timp al întunericului şi al păcatelor strigătoare la cer. Aici, Mântuitorul Hristos a venit să împărtăşească lumină, alungând din sufletele oamenilor ispita şi patima. Oamenii au căpătat astfel puterea de a se pocăi cu adevărat. Mântuitorul a prezentat pocăinţa ca pe o transformare a felului de a fi a omului, prin restaurarea ţinutei umane. PS Calinic Botoşăneanul a mulţumit părintelui paroh Romică Siminciuc pentru realizările pe plan pastoral-duhovnicesc şi economic-administrativ. Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor a mai adăugat că Hristos vine către noi ca o lumină într-o lume a întunericului păcatului. Mult păcat este în această lume, şi de aceea ne revine datoria de a ne schimba pentru a fi fii ai luminii“, a subliniat pr. protopop Pavel Postolachi.

Omagiu pentru preotul Gheorghe Grigoriu

  

Vrednicul de pomenire preot Gheorghe Grigoriu, care a slujit la Soci peste 50 de ani şi care a plecat la Domnul în urmă cu 15 ani, a fost comemorat de rude, de enoriaşii parohiei şi de preotul paroh. În cadrul slujbei Parastasului, oficiată de PS Calinic Botoşăneanul, a fost pomenit şi părintele Ioan Podaru, care a slujit pentru o vreme în această parohie. „În anii grei ai comunismului, părintele Gheorghe Grigoriu, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, a început ridicarea unei biserici monumentale la Soci. A fost o perioadă grea de stagnare, însă nu s-a lăsat învins de vrăjmaşi, de necazuri sau încercări. Părintele Gheorghe Grigoriu, împreună cu bunii enoriaşi, a reuşit ca, în anul 1972, să aducă această biserică monumentală în stadiul sfinţirii. Lăcaşul de închinăciune a fost târnosit de mitropolitul Iustin Moisescu. Prezenţa Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul a fost cu adevărat o bucurie pentru întreaga comunitate care a slujit Sfânta Liturghie. Am trăit cu toţii o sărbătoare a amintirii, a recunoştinţei şi a omagiului adus vrednicului de pomenire preot Gheorghe Grigoriu“, a adăugat pr. protopop Pavel Postolachi. Părintele paroh Romică Siminciuc a mulţumit Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul pentru bucuria pe care a făcut-o enoriaşilor din Soci prin faptul că a slujit Sfânta Liturghie.

Advertisements

Eroii căzuţi pe front, pomeniţi în fiecare an

Parohia Soci se află la graniţa judeţelor Iaşi şi Neamţ, pe valea Moldovei. În anul 1938, parohia Soci a devenit de sine stătătoare. Părintele Gheorghe Grigoriu, care a ocupat funcţia de preot paroh până în 1992, a fost cel care, în ciuda vremurilor dificile, a făcut demersurile şi a condus lucrările pentru construirea noii biserici cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Lucrările la sfântul lăcaş au început în 1950 şi au continuat până în 1956. Şantierul a fost redeschis în anul 1965, urmând ca după şapte ani, în 1972, mitropolitul Iustin Moisescu să sfinţească lăcaşul de închinăciune, binecuvântând în acest mod truda enoriaşilor acestei parohii. Din anul 1992 a fost numit paroh pr. Romică Siminciuc. În parohia Soci a existat o biserică veche, pe locul căreia s-a înălţat un paraclis închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În acest sfânt lăcaş se oficiază în fiecare an pe 21 mai Sfânta Liturghie în cadrul căreia sunt pomeniţi cei răposaţi, dar şi cei 115 ostaşi care au căzut la datorie pe aceste meleaguri în luna august 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La iniţiativa părintelui paroh Romică Siminciuc, în parohia Soci s-a ridicat o troiţă înzestrată cu două turnuri, în cinstea celor 500 de soldaţi români căzuţi în luptele de la Soci-Boureni-Brăteşti şi care au fost înmormântaţi în cimitirul vechi.

Advertisements

sursa mitropolia moldovei si bucovinei

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Mitropolia Moldovlahiei – prima biserică privată care face concurenţă Bisericii Ortodoxe Române. “Fierb ăştia de la BOR când văd că nu au ce să ne facă”

Redacția

Calendarul pentru Evaluarea Națională 2020, propus spre aprobare. Înscrierile încep pe 2 iunie

Redacția

Zi neagră la Mamaia: Trei oameni s-au înecat. Lanţ uman pentru salvarea a şapte persoane

Redacția
Încarcă...