NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

S-a stabilit: uite când vom sărbători “Ziua Bărbatului”!

Se vorbea despre acest lucru de câteva luni, însă, de ieri, totul a devenit oficial. Deputaţii au adoptat miercuri o lege prin care ziua de 8 Martie este declarată Ziua Femeii şi cea de 19 noiembrie, Ziua Bărbaţilor, aleşii susţinând că „sărbătorirea celor două zile este un prilej de a îmbunătăţii relaţiile dintre sexe” şi de a promova „modele masculine pozitive”, nu doar vedete.

Legea a fost adoptată cu 204 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi 63 de abţineri şi va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, spre promulgare.

Potrivit propunerii legislative iniţiate de cinci senatori de la PSD şi PNL, autorităţile administraţiei publice pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile, iar Televiziunea Publică şi Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor „emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbaţilor”.

  

Conform Raportului Comisiei pentru egalitate de sexe din Camera Deputaţilor, propunerea legislativă „are ca scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştienţizare prin concilierea vieţii de familie cu cea personală. Sărbătoriea celor două zile este un prilej de a îmbunătăţii relaţiile dintre sexe”. Membrii Comisiei pentru egalitate de şanse mai susţin că „Ziua femeii nu trebuie confundată cu cea a mamei şi ziua bărbatului cu cea a tatălui”.

Advertisements

Deputatul PNL Mircea Dolha a afirmat că PNL va susţine această propunere pentru că liberalii cred că relaţiile dintre bărbaţi şi femei pot fi mai bune.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că, „în contextul în care vorbim despre egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, şi celebrarea Zilei Femeii, puţine persoane cunosc însă faptul că există şi o zi internaţională a bărbatului”, celebrată pe data de 19 noiembrie, în aproape 60 de state.

Cei cinci senatori, Nicolae Bădălău, Florinel Butnaru, Sorin Constantin Lazăr, Pavel Marian (PSD), Nelu Tataru (PNL) şi Ioan Iovescu (PPDD), au arătat că Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită anual pe 8 martie, motivele celebrării fiind legate de realizările sociale, politicile şi condiţiile economice ale femeilor, cât şi de fenomenul discriminării, iar puţine persoane cunosc că există şi o Zi Internaţională a Bărbatului.

Iniţiatorii au menţionat, în expunerea de motive a proiecului, citând din Wikipedia, că Ziua Bărbatului a fost inaugurată în Trinidad Tobago, în 1999, şi îşi găseşte susţinere la mai multe persoane şi grupuri din Australia, Caraibe, SUA, Asia, Europa, Africa şi ONU.

 

Potrivit iniţiatorilor instituirea Zilei Internaţionale a Bărbaţilor are ca scop şi promovarea modelelor pozitive de sex masculin, „nu doar vedete de cinema şi bărbaţi din sport, ci oameni de zi cu zi din clasa de lucru care trăiesc vieţi decente, cinstit”.

De asemenea, un alt argument este nevoia de a discuta despre sănătăţii bărbaţilor şi bunăstarea socială, emoţională, fizică şi spirituală, pentru a evidenţia discriminarea împotriva bărbaţilor, în domeniile serviciilor sociale.

Advertisements

sursa www.oradeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Liga 1, play-out: Sepsi, victorie cu Mioveni după ce a întors rezultatul (3-1)

Redacția

Gratuităţi pentru transportul refugiaţilor din Ucraina, decise sâmbătă de guvern

Redacția

Evaluarea și reducerea secretarilor de stat: ușor de făcut din vorbe de Coaliție, greu de pus în practică

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site