RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Dezvăluirile făcute de Iuliu Maniu în faţa morţii. Cu ce regrete a trecut în veşnicie fostul prim-ministru al României


Fostul mare om politic Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi de trei ori prim-ministru al României în perioada interbelică, se stingea – bătrân şi bolnav – într-o celulă a închisorii comuniste de la Sighetu Marmaţiei, într-o zi de 5 februarie, în urmă cu 63 de ani.

Născut la Şimleu Silvaniei, în Sălaj, la 8 ianuarie 1873, Iuliu Maniu a fost unul dintre cei mai importanţi lideri politici pe care i-a avut România. La 33 de ani, era ales deputat în Parlamentul de la Budapesta, Transilvania aflându-se la acea vreme sub dominaţia Monarhiei Austro-Ungaria, activitatea sa de excepţie de acolo fiind consemnată printr-o placă inscripţionată existentă şi acum în legislativul ungar. În 1918, a avut o contribuţie decisivă la realizarea Marii Unirii, iar după actul de la 1 Decembrie, Iuliu Maniu a fost desemnat în funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, echivalentă cu cea de guvernator, fiind, totodată, şi ministru de interne.

În perioada interbelică, a fost în trei rânduri prim-ministru al României fiind preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc. Recunoaşterea lui ca lider incontestabil al opoziţiei democratice, i-a făcut pe comunişti să încerce anihilarea sa, odată cu restul membrilor marcanţi ai PNŢ şi ai PNL. În urma înscenării de la Tămădău, Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare”. După un simulacru de proces, care a durat mai puţin de o lună, Maniu a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi încarcerat la penitenciarul din Galaţi. În 1951, când avea deja 78 de ani, este transferat, alături de alţi lideri ţărănişti, la închisoarea de la Sighetu Marmaţiei (cunoscută ca şi ”închisoarea miniştrilor”), unde, un an şi jumătate mai târziu, trece în veşnicie – în 5 februarie 1953. Avea 80 de ani, împliniţi în 8 ianuarie.

  

Citiți articolul integral pe Adevarul.ro

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Guvern: Preşedintele CNAS şi-a înaintat demisia din motive personale

Redacția

Pierdut certificat constatator SC Claudio Nic SRL

Redacția

Prognoză bună pentru economie. C.E. avertizează asupra efectelor legii dării în plată

Redacția
Încarcă...