RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

România trece la ora de vară. Când se dă ceasul înainte?

România trece duminică la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră la 03.00, care va deveni 04.00, iar 27 martie va fi cea mai scurtă zi din acest an.

 

În acest an, ora de vară se aplică din 27 martie până în noaptea de 29 spre 30 octombrie, când se va reveni la ora oficială de iarnă. Duminică, 27 martie, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră, va fi cea mai scurtă zi din an.

  

Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 03.00. După trecerea la ora de vară, trenurile vor pleca din staţii la orele programate, potrivit news.ro. Trenurile de călători care vor fi în trafic la ora 03.00, care va deveni ora 04.00, vor avea întârzieri. Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi şi în aceste state.

Din 27 martie până în 30 octombrie, perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

Advertisements

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 şi prima duminică din octombrie, ora 01.00.

Advertisements

Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979. Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.

 

Sursa: a1.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

De vorbă cu strada 17 Martie 2017: Unde și cât investește Apavital / Redevența și problemele juridice

Redacția

„Dinner in the sky“: Veți putea lua masa la 50 de metri înălţime în faţa Palatului

Redacția

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată lui Hristos și Maicii Sale

Redacția
Încarcă...