NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Un meteorit ar fi cauza bubuiturii în Iaşi, spun specialiştii

Un fenomen straniu a adus nelinişte într-un sat din Iaşi. Un zgomot puternic a scos localnicii din casă, iar câteva bucăţi de rocă găsite într-o curte au dat startul discuţiilor. Cercetătorii cred că ar fi vorba despre un meteorit, dar oamenii din sat au propriile teorii.

Localnic: Am zis că e avion și din urmă bubuitura… Sa dea din avion ceva? A trecut întâi zgomot de avion, eu așa am zis. Negre și cred că sclipeau, dacă aveau nuanţe de… exact cum s-ar rupe ceva. Dar s-a zguduit precum cutremurul!

În comuna Ipatele, nimeni nu mai are linişte. Pe uliţe, e mare dezbatere. Localnicii încearcă să desluşeacă misterul meteoritului care ar fi căzut în localitate. Asta după ce un zgomot puternic i-a scos din case.

Zgomotul s-a auzit cel mai tare chiar pe aceasta uliță însă spun cercetătorii că și la Iași, dar și în Bacău s-a putut auzi același sunet. Inițial oamenii au crezut că ești cutremur sau că a văzut un avion, dar ulterior au aflat despre ce este vorba și acum toți discuta pe aceasta temă.

Bucăţile de rocă ar fi lovit acoperişul unei case, iar apoi au ricoşat într-un copac. Câteva au ajuns şi în curtea unui localnic.

“A venit pe casă că el s-a speriat că a pocnit tabla și a zis că cine îmi aruncă mie cu pietre pe casă, dar nu era nimeni”, spune un localnic.

“Niciodată, am 70 e ani, dar nu am auzit aşa ceva. I-a zdruncinat casa, el a ieșit afară”, declară un alt localnic.

De la avion, la cutremur sau explozie, localnicii au discutat fiecare teorie.

“Eu am auzit bubuitura atâta, dar la mine n-a căzut, pe casă la domnul profesor au căzut bucatele, mie mi-a arătat două bucăţele de rocă așa”, afirmă un localnic.

Bucăţile misterioase de rocă au ajuns în mâinile cercetătorilor de la Iași care vor stabili dacă provin de la un meteorit.

Silviu Gurlui, profesor Facultatea de fizica UAIC Iași: Eu nu exclud acest scenariu. Dar pentru a confirma este evident că trebuie să avem nişte analize fizico-chimice riguroase. S-a înregistrat un zgomot extrem de puternic asemănător cu cel înregistrat anul trecut pe 9 iulie.

Atunci, s-a stabilit că un meteorit de 8 kilograme s-a dezintegrat, iar fragmente din acestea au ajuns pe pământ, tot în judeţul Iaşi.

OBSERVATOR

Advertisements

Related posts

Ziua Unirii sărbătorită de Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu” Paşcani

Redacția

Lansare de carte și scenariu din “Baltagul”, la Verșeni, de Zilele “Sadoveanu”

Ema Roman

Daniel Iordăchioaie nu mai prezintă “Zilele Municipiului”. Iată motivul!

Marius Parteni
Încarcă...