RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Război împotriva „haiduciei” din transportul judeţean

Consiliul Judeţean a declarat „război” haiduciei din transportul public de persoane din judeţ. Administraţia judeţeană a întocmit un nou regulament pentru efectuarea acestui serviciu, act care va fi supus aprobării consilierilor judeţeni în şedinţa ordinară de la sfârşitul acestei săptămâni. Vechiul regulament datează din martie 2008.

 

CJ pune bazele pentru crearea de operatori publici în județ

  

O noutate importantă a regulamentului constă în posibilitatea atribuirii în gestiune directă a serviciului către operatori din subordinea autorităţilor judeţene sau ale asociaţiilor de dezvoltare comunitară (organisme formate printr-o alianţă de mai multe comune învecinate). „Gestiunea directă se realizează prin intermediul unor operatori de transport rutier care sunt structuri proprii ale autorităţii administraţiei publice judeţene sau ale asociaţiilor de dezvoltare comunitară care sunt deţinătoare de licenţe sau autorizaţii de transport”, se arată în regulament. În această situaţie, dacă CJ va gestiona direct serviciul, instituţia îşi va asuma „toate sarcinile şi responsabilităţile privind organizarea, coordonarea, exploatarea, finanţarea şi controlul funcţionării serviciului de transport public judeţean de persoane”.

Regulamentul introduce principiul liberei concurenţe

Noul regulament introduce mai multe principii şi obiective pentru efectuarea serviciului de transport. În fruntea listei se află „promovarea concurenţei între operatorii de transport rutier de persoane, cărora li s-a atribuit executarea serviciului” şi „garantarea accesului egal şi nediscriminatoriu al operatorilor de transport la piaţa transportului public judeţean de persoane”. În trecut, atribuirea fără licitaţie către unii operatori în cazul unor trasee între municipiul Iaşi şi comune limitrofe a stârnit nemulţumirea altor companii de profil. CJ a scos recent trasee din programul judeţean de transport tocmai pentru ca acestea să nu mai fie licitate, selecţia fiind făcută în cadrul unui sistem electronic naţional, direct de la Bucureşti. Noul regulament pune bazele şi unor eventuale sancţiuni pentru operatorii care nu îndeplinesc condiţiile de confort şi siguranţă. Contravenţiile vor fi stabilite printr-o viitoare hotărâre a plenului CJ, una dintre ţintele instituţiei fiind să-i amendeze şi pe operatorii care transportă persoane peste capacitatea autobuzului, prin numărul de locuri pe scaune. Transportul public în judeţ pe unele trasee se desfăşoară, în prezent, în condiţii sub orice critică. Unii dintre operatori au un parc auto învechit, iar confortul şi siguranţa sunt minime.

sursa evenimentul de iasi

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Ministerul Mediului: Televizoarele au fost eliminate din Programul Rabla pentru Electrocasnice

Redacția

Studii aproape finalizate pentru amplasarea de camere de supraveghere în Pașcani

Marius Parteni

Urmele hâde ale istoriei la Iași. Ce s-a ales de fabricile naţionalizate?

Redacția
Încarcă...