NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Primarul Gheorghe Nichita a fost suspendat


STIRE INITIAlA: Astazi, 22 mai, sefii Prefecturii Iasi au decis suspendarea din functie a primarului Gheorghe Nichita, dupa ce au primit documentele oficiale ce prezinta sentinta data de magistrati, ce stabileste impunerea arestului la domiciliu a edilului, cercetat penal de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru abuz in serviciu. Documentele au ajuns la Prefectura ieri, 21 mai, iar termenul de predare a raportului a fost fixat pentru astazi, ora 12:00. 

UPDATE 12:33 – Liberalii din Iasi au anuntat ca vor sesiza Comisia de Disciplina pentru Inaltii Functonari Publici, cu privire la reactia intarziata a prefectului de Iasi, Dan Carlan, referitoare la scandalul din ultimele zile privind suspendarea primarului Gheorghe Nichita. In plus, acestia cer ca prefectul sa fie schimbat din functie. Vezi aici declaratia oficiala a PNL Iasi.

UPDATE 12:00 – Sedinta de Consiliu Local, in care se va alege persoana care va prelua atributiile de primar, va fi convocata „de indata”, dupa cum spune legea. Cel mai probabil, sedinta va avea loc luni dimineata.

  

UPDATE 13:08 – „La data de 22 mai 2015, in termenul legal prevazut de art. 71 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, a fost emis Ordinul Prefectului judetului Iasi privind constatarea suspendarii de drept a exercitarii mandatului de primar al Municipiului Iasi de catre domnul Gheorghe Nichita, pe durata existentei masurii preventive a arestului la domiciliu. Grupul de lucru constituit la nivelul Institutiei Prefectului judetului Iasi, analizand documentele comunicate de catre instanta (Curtea de Apel Bucuresti) precum si prevederile legale aplicabile, a constatat ca, in comunicarea adresata institutiei prefectului, instanta de judecata a inteles sa indice in mod expres aplicarea art. 71 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, articol care reglementeaza suspendarea de drept a mandatului de primar.

Pe de alta parte, avand in vedere faptul ca Institutia Prefectului judetului Iasi a adoptat deja o conduita, in cazul similar al Presedintelui Consiliului Judetean Iasi, cu privire la modul de interpretare a dispozitiilor legale, prin corelare cu prevederile art. 22 din Legea nr 355/2013, aceasta practica trebuie aplicata uniform pe viitor. Prin urmare, in orice alta situatie in care o instanta va dispune masura preventiva a arestului la domiciliu pentru un ales local din judetul Iasi, se va  intelege ca aceasta este asimilata masurii arestului preventiv, ca si efecte administrative, chiar si in situatia in care instanta nu indica in mod explicit acest lucru in hotarare sau in comunicare. Avand in vedere situatia exceptionala aparuta prin suspendarea mandatului primarului Municipiului Iasi, in vederea apararii interesului public general al locuitorilor municipiului, respectiv al ordinii de drept, Institutia Prefectului a dispus comunicarea de indata a Ordinului privind constatarea

 suspendarii catre Secretarul Municipiului Iasi, recomandand convocarea plenului Consiliului Local, preferabil chiar in urmatoarea zi lucratoare, pentru luarea masurilor organizatorice prevazute de art. 72 alin (1) si (2) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001:

 – desemnarea, prin votul secret al majoritatii consilierilor locali in functie, a viceprimarului care va exercita temporar atributiile primarului municipiului Iasi

 – delegarea, prin hotarare, a unui consilier local care va exercita, tot temporar, atributiile viceprimarului desemnat mai sus”, arat reprezentantii Prefecturii Iasi.

 sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Pro România, organizația Pașcani, și-a desemnat structura de coordonare

Marius Parteni

Adunarea Generală a Organizațiilor ADN a început la București

Marius Parteni

BOR le cere enoriașilor să nu primească calendare ortodoxe de la partide. Patriarhia acuză un astfel de calendar „cu greșeli liturgice”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site