NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Pregătiri pentru Bobotează. Tradiția Crucii de gheață menținută în bisericile din Pașcani

Sărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare, printre care și sculptarea crucii din gheață. De aproximativ 150 de ani, în perioada Bobotezei, în fiecare lăcaș de cult din Biserica Ortodoxă Română sunt ridicate cruci din gheață. 

 

Gerul din primele zile ale noului an a făcut ca gheața de pe un iaz din apropierea municipiului să aibă circa 12 centimetri grosime.  Astăzi, la Biserica Sfânta Vineri din zona vale a municipiului se tăiau blocurile de gheață care au fost transformate în formă de cruce după niște șabloane.

„Gheața am luat-o de pe un iaz de pe strada Unirii, unde am găsit-o mai curată, fără frunze sau impurități ca să fie cât mai frumoasă. Am adus-o aici, la biserică și am decupat-o după anumite dimensiuni ca să fie plăcută vederii, să se bucure și Dumnezeu Și Maica Domnului și noi toți care o privim”, ne-a declarat Mihai Cozma.

Toate bisericile din municipiu au făcut crucea din gheață zilele trecute, astfel încât, mâine, de Bobotează în toate lăcașurile de cult va fi sfințită apa și crucea din gheață. Crucea a fost apoi montată în fața bisericii, iar mâine, de Bobotează preoții o vor sfinți, odată cu apa pe care o vor împărți credincioșilor.

De asemenea, de Bobotează se sfințesc an de an toate apele, printr-o slujbă specială, în amintirea intrării Mântuitorului în Iordan, moment în care s-au sfințit apele. În apele mai mari se aruncă o cruce și tinerii curajoși sar după ea să o scoată. Agheazma mare se ia numai la Bobotează și în următoarele opt zile, pe nemâncate.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Cât de bogaţi au fost liderii comunişti ai României. Colecţiile de case, amante şi maşini de lux ale „nababilor roşii“

Redacția

Guvernul va aloca 9 milioane de lei pentru vizita Papei Francisc în România

Redacția

Coadă la cultură: Sute de ieşeni au înfruntat ploaia ca să intre la muzeu

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site