NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
CulturăEveniment

Vineri, sărbătoarea Sânzienelor: ce tradiţii şi obiceiuri sunt

Creştinii ortodocşi celebrează vineri, 24 iunie, naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare care poartă şi numele de Sânziene sau Drăgaica.

Considerată ca fiind avut loc cu şase luni înainte de naşterea Mântuitorului, sărbătoarea care marchează zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul este, alături de cea a Maicii Domnului, singurul obicei în care Biserica ortodoxă celebrează şi naşterea, nu doar moartea unui sfânt. În tradiţiile populare, însă, în noaptea dinspre 23 spre 24 iunie, sânzienele, considerate a fi femei deosebit de frumoase, preotese ale soarelui, plutesc prin aer sau umblă pe pământ, intră în rândurile oamenilor, cântă, dansează, împart rodul ogoarelor, ajută femeile căsătorite să rămâne însărcinate, înmulţesc animalele, pasările, tădămuiesc bolile şi suferinţele oamenilor. Acestea însă pot şi forţe ale răului, lovindu-i pe păcătoşi cu vijelii, grindină, lăsând câmpurile neroditoare. Se spune în popor că astăzi au loc tot felul de practici şi obiceiuri prin care oamenii încearcă să îşi afle ursita.

Advertisements

Credincioşii strâng buchete de sânziene pe care le împletesc în coroniţe şi le aruncă pe acoperişul caselor, considerând că vor trăi mai mult dacă acestea rămân pe casă sau vor muri mai repede dacă coroniţa va aluneca spre marginea acoperişului sau va cădea de tot de pe acesta. Tot în popor se spune că fetele strâng buchete de sânziene pe care le pun sub pernă noaptea spunând că astfel îşi vor visa ursitul, iar dacă coroniţele împletite şi lăsate peste noapte în grădini au rouă dimineaţă înseamnă că în această vară se vor căsători.

ziaruldeiasi.ro

Advertisements
  
Advertisements
Advertisements

Related posts

Patru organizații nonguvernamentale se bucură de finanţare nerambursabilă de la Primăria Pașcani

Teona Gherasim

Festivalul Național de Folclor ”Constantin Arvinte” începe mâine

Redacția

Jandarmii împânzesc județul de Bobotează!

Redacția
Încarcă...