RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Preasfinţitul Petru Gherghel îşi încheie misiunea de episcop după 41 de ani

4 august este ultima duminică în care Preasfinţitul Petru Gherghel va mai sluji în calitate de episcop al Diecezei de Iaşi, încheindu-şi mandatul de pastor al comunităţii catolice din Moldova pe care a slujit-o mai bine de 41 de ani.

La nivelul Episcopiei vor începe, astfel, de duminică, o serie de evenimente care se vor înlănţui, culminând cu ceremonia de consacrarea a noului episcop, Iosif Păuleţ. În toate comunităţile din dieceza Iaşului, sfânta liturghie din ziua de duminică va fi celebrată în semn de mulţumire pentru PS Petru Gherghel.

  

Acesta va sluji duminică în catedrala din Iaşi, fiind invitaţi preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii care vor putea să ia parte. „Pentru toată misiunea pe care a împlinit-o episcopul Petru în toţi cei 41 de ani de păstor al diecezei, în toate comunităţile din Dieceza de Iaşi, sfânta «Liturghie mare» din această zi de duminică, 4 august, se va celebra ca mulţumire lui Dumnezeu pentru episcopul Petru Gherghel şi pentru misiunea pe care a împlinit-o în cei 41 de ani în fruntea Diecezei de Iaşi“, se precizează într-un comunicat de presă al episcopiei. Totodată, cu ocazia încheierii mandatului său, încheiat la cererea acestuia înaintată de câţiva ani Sfântului Scaun, Preasfinţitul Petru Gherghel a trimis o ultimă scrisoare pastorală în care mulţumeşte tuturor credincioşilor şi lui Dumnezeu.

„Acum, când responsabilitatea şi misiunea mea de păstor şi episcop al sufletelor din dieceza noastră trec, din voinţa preamilostivului Dumnezeu şi a Sfântului Părinte papa Francisc, în mâinile noului ales, părintele Iosif Păuleţ, gândul meu se îndreaptă, în mod firesc, spre Cel care m-a învrednicit pe mine, nevrednicul său slujitor, cu o asemenea misiune atât de lungă de ordinarius şi episcop. Convins că trebuie să-i mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ales, nu pentru vredniciile mele, ci din preamarea sa îndurare, să port pe umerii mei o povară, uneori grea şi plină de răspunderi, însă, în acelaşi timp, dulce şi plăcută“, a scris episcopul în epistola sa.

Acesta a slujit la Iaşi timp de 41 de ani, fiind pentru început administrator apostolic, din 1978 până în 1990, când catolicii au suferit foarte mult sub comunism, neputând să-şi manifeste credinţa. Apoi, acesta a fost numit episcop până în ziua de 6 iulie 2019, iar acum, în această lună, este administrator apostolic.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Mii de orfani din județ sunt crescuți de părinți profesioniști

Redacția

Furnizarea apei potabile, întreruptă mâine în comuna Todirești

Redacția

Cașcaval mucegăit într-un supermarket din Pașcani (VIDEO)

Oana Cordoneanu
Încarcă...