NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Povestea femeii care deţine recordul la donarea de sânge în Iaşi. A fost donator timp de 30 de aniLa Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iaşi, fişa de donator a Eugeniei Butnaru arată ca un roman. A stat pe scaunul de donare de 131 de ori şi a salvat astfel 393 de vieţi, devenind persoana cu cele mai multe donări de sânge din Iaşi.Eugenia Butnaru s-a născut în ianuarie 1960, la maternitatea care exista atunci pe locul Spitalului „Clinic Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, când, după o zi de săniuş, mama sa a ajuns direct în sala de naştere. „Mamei mele i-a venit să se dea cu sania pe 30 ianuarie, de Sfinţii Trei Ierarhi, şi a mers la Cetăţuia, căci acolo, în Nicolina, locuiam. După a doua tură cu sania, tata a ajuns jos, dar mamei i s-a prins cracul de la pantalon într-o creangă şi a rămas agăţată, ţipând după ajutor. Era cât pe ce să mă nască acolo”, îşi aminteşte femeia. Toată viaţa şi-a trăit-o în Iaşi şi aşa a ajuns într-o zi, pe când avea 23 de ani, la Centrul de Transfuzii, „dintr-o prostie”, după cum spune râzând. Pe atunci, în 1983, lucra ca vatman, iar pentru că într-o dimineaţă nu a reuşit să se trezească la 4 şi să ajungă la muncă şi-a convins colegii să meargă la donat sânge. Dacă iniţial legătura sa cu donarea a început mai mult pentru „a trage chiulul”, crede că în timp organismul său s-a obişnuit cu asta şi o „atenţiona” mereu că e cazul să se întoarcă. I-a dat ascultare timp de 30 de ani. A încetat să mai doneze sânge la 53 de ani, când a atins vârsta limită, iar sănătatea începuse de asemenea să i se şubrezească. Energia n-a trădat-o însă şi spune că dacă ar mai putea nu ar ezita să urce iar pe scaunul de donare.

Acum este asistent personal pentru sora sa mai mică, în vârstă de 50 de ani, care are deficienţă mintală severă şi pe care a decis s-o îngrijează după moartea părinţilor. În vara anului trecut, femeia a fost premiată la Gala Donatorilor de Sânge, organizată de Serviciul Voluntar de Ambulanţă Iaşi, împreună cu Centrul de Transfuzii, fiind recunoscută drept persoana cu cele mai multe donări din registrul CRTS. Faptul că Eugenia Butnaru deţine recordul donării de sânge este surprinzător, spun cei din Centrul de Transfuzii, deoarece doar 30% din donatori sunt femei, iar restul de 70% bărbaţi.

sursa www.adevarul.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Bărbat în stare gravă după ce a căzut un copac peste el. A chemat ambulanța după trei zile

Teona Gherasim

”Italienii” reveniti in tara se plimba liberi pe ulite si sfideaza carantina

Redacția

Adio, servicii medicale gratuite! ANAF, lovitură grea pentru mii de români: Cine nu respectă această regulă, își va plăti spitalizarea

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site