RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Poliţiştii vor rebotezarea “fraţilor” mai mici de la “Locală”

Petiţia online prin care se cere schimbarea denumirii Poliţiei Locale face în continuare vâlvă în mediul virtual. Primii care au reacţionat sunt reprezentanţii Poliţiei Locale din Iaşi, care “condamnă” această propunere.

Petiţia online postată pe 6 martie pe site-ul petitiionline.ro a adunat până ieri în jur de 2.200 de semnatari. Ea este adresată Parlamentului României, cerându-se modificarea legii care reglementează funcţionarea Poliţiei Locale. De asemenea, aceeaşi petiţie poate fi regăsită şi pe site-ul politisti.ro, un site dedicat angajaţilor din Poliţia Română. În expunerea de motive a petiţiei, semnatarii lansează mai multe acuzaţii împotriva poliţiştilor locali.
“Pentru cetăţeanul obişnuit, Poliţia Locală sau Poliţia Română reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclare chiar şi pentru o parte dintre specialişti. De asemenea precizăm că în prezent a devenit o practică comună şi de notorietate faptul că majoritatea angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale folosesc articole din uniforma Poliţiei Române, autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale Poliţiei, întreţinând şi alimentând confuzia cetăţenilor”, se menţionează în petiţie.
Dintre toate poliţiile locale din ţară, primii care au reacţionat cu privire la petiţia de pe internet au fost cei de la Poliţia Locală Iaşi. Aceştia au publicat pe site-ul propriu un comunicat de presă prin care “condamnă” iniţiativa, prezentând totodată şi o suită de motive pentru care instituţia ar trebui să rămână în aceeaşi formă ca acum. “Poliţia Locala Iaşi condamnă această propunere din următoarele considerente: prin aprobarea Legii Poliţiei Locale s-a dorit alinierea legislaţiei române cu cea a legislaţiei unor state europene pe linia siguranţei publice la nivel local. Schimbarea denumirii nu ar mai fi oportună, deoarece majoritatea statelor europene folosesc denumirea de Poliţie Locală, Poliţie Municipală, cu scopul de a avea şi competenţe mărite pe linia siguranţei cetăţeanului. În plus, denumirea de Gardă Locală ar presupune diminuarea acestor competenţe, lucru ce ar fi în defavoarea comunităţilor locale”, se precizează în comunicat.
De asemenea, reprezentanţii Poliţiei Locale din Iaşi au mai arătat că ieşenii ştiu cu ce se ocupă instituţia lor şi că nu au existat situaţii în care ieşenii să confunde angajaţii Poliţiei Române cu cei ai Poliţiei Locale din Iaşi. “Cetăţenii care s-au adresat instituţiei noastre au cunoştinţă despre atribuţiilor poliţiştilor locali, neexistând cazuri în care să fi sesizat aspecte de competenţa poliţiei naţionale”, au mai spus aceştia.

sursa ziarul de iasi

  

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Scandal într-o familie din Paşcani, aplanat doar după intervenţia poliţiştilor

Ema Roman

Controale ale polițiștilor pe RAZA COMUNELOR LESPEZI, A.I. CUZA ŞI MIROSLOVEŞTI. Au fost aplicate 11 sancțiuni

Redacția

Românii sunt avertizați despre o nouă încercare de escrocherie. Le sunt promise titluri aristocratice și moșteniri

Redacția
Încarcă...