NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Ortodocşii intră de astăzi în Săptămâna Patimilor. Seara sunt aşteptaţi la denii


Postul Mare s-a încheiat ieri, dar se posteşte şi în această săptămână. Pentru catolici, astăzi este a doua zi de Paşti.

De astăzi, creştinii orto­docşi întră în Săptămâna Pa­timilor, cunoscută şi ca Săp­tămâna Mare. Este perioada care începe odată cu Floriile, celebrate de creştinii orto­docşi de pretutindeni ieri, şi care se încheie cu Sâmbăta Mare, în noaptea căreia se celebrează Învierea Dom­nului în slujbe special ţinute în toate bisericile din ţară. Conform rânduielilor ca­nonice, deşi Postul Mare s-a încheiat duminică, şi în această săptămână creştinii ţin post, vinerea fiind recomandat chiar postul negru.

Însă, în plan liturgic, în această săptămână se rea­lizează slujbe speciale, sea­ra, numite Denii. Luni, spre exemplu, se face pomenirea patriarhului Iosif, vândut de fraţii săi cu 30 de arginţi. Tot în această zi se pomeneşte la slujbă de smochinul neroditor, bles­temat de Hristos să se usu­ce pentru că nu avea rod. În fiecare zi de luni până joi se cântă în biserici un tropar special, iar marţi se va face pomenirea celor zece fe­cioare, citindu-se pil­da acestora.

  

O zi importantă este Joia Patimilor, una în care se amintesc mai multe evenimente deosebite din viaţa mântuitorului, cum ar fi Cina cea de Taină, rugă­ciu­nea arhierească, începu­tul patimilor prin vinderea lui Iisus, dar şi o practică ce încă se mai regăseşte prin unele biserici ortodoxe: spă­larea picioarelor ucenicilor. De regulă, parohii bisericilor sau stareţii mănăstirilor care oficiază slujbele de joi au un moment special în care se apleacă să spele picioarele a 12 dintre călu­gării sau preoţii din parohie sau din împrejumiri.

Obi­ceiul este întâlnit şi la catolici, săptămâna trecută, PS Gherghel, episcop de Iaşi, spălând picioarele a 12 seminarişti. Catolicii celebrează astăzi a doua zi de Paşti.

sursa ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Samuraii, așa cum nu i-a văzut niciodată Occidentul. Luptătorii legendari ai Japoniei

Redacția

Dublu vernisaj la Muzeul de Artă de la Palatul Culturii. Evenimentele au loc astăzi, de la ora 18

Redacția

Conferința semestrială de primăvară cu preoții din Protopopiatul Pașcani la Palatul Ruginoasa

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site