NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Ceilalți sunt oglinda în care ne vedem propriile probleme

Aproapele este un fel de oglindă duhovnicească pentru noi, poate chiar un fel de proiecție a noastră în exterior. De aceea, ceea ce vedem noi în aproapele nu este altceva decât noi înșine, vedem în aproapele doar neajunsurile și patimile de care noi înșine suferim.

Nejudecarea nu este doar un mod de raportare la celălalt, un exercițiu spiritual, ci este modul cel mai profund de a ne cunoaște și îmbunătăți pe noi înșine. Aproapele este un fel de oglindă duhovnicească pentru noi, poate chiar un fel de proiecție a noastră în exterior. De aceea, ceea ce vedem noi în aproapele nu este altceva decât noi înșine, vedem în aproapele doar neajunsurile și patimile de care noi înșine suferim.

De exemplu, coboară un preot dintr-o mașină foarte luxoasă, însoțit de o femeie frumoasă, iar în urma lor un tânăr le duce bagajul. Dacă cineva e iubitor de avere, va zice: „Ce mașină are popa!”. Cel desfrânat va zice: „O, ce femeie are popa!”. Cel îngâmfat va zice: „O, are slugi popa, nu poate să-și care singur bagajele!”. Dacă însă cineva trăiește în feciorie, poate să creadă că femeia este sora preotului, și chiar poate să-i pară că seamănă cu el. Dacă n-are patimă pentru avere, poate crede că mașina e împrumutată sau nici să nu o bage în seamă. Dacă este smerit, va zice: „Ce fericit este fratele că s-a învrednicit să ducă valiza unui slujitor al lui Hristos, probabil în ea sunt veșmintele preoțești și alte lucruri sfinte”.

Fiecare, deci, se vede în celălalt pe sine. Aproapele este cel mai bun barometru al vieții noastre duhovnicești. Arhimandritul Sofronie Saharov spunea chiar mai mult, el zicea că aproapele este viața noastră.

  

(Ierodiaconul Savatie BaștovoiÎn căutarea aproapelui pierdut, Editura Marineasa, Timișoara, 2002, pp. 111-112)

Doxologia

Advertisements

Related posts

O carte pe săptămână – “Simfonia veneţiană”, de Octav Minar

Ema Roman

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Gheorghe. Ce nu ai voie să faci pe 23 aprilie

Redacția

Activități la Biblioteca Municipală de Zilele Orașului

Carmen Bălăceanu
Încarcă...