RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Obiceiurile și tradițiile rușilor lipoveni din Pașcani și zonele învecinate

Trei zile de petrecere și cunoaștere a obiceiurilor rușilor lipoveni din Pașcani și zonele învecinate. Proiectul „Să ne cunoaștem obiceiurile, tradițiile, limba maternă și istoria țării de origine” se va desfășura în perioada 3 – 5 octombrie a.c., în 5 localități din zona Moldovei (Pașcani, Tg. Frumos, Brătești, Lespezi și Roman).

  

 

Prin proiect se dorește o mai bună valorificare a istoriei minorităţilor naționale iar activitățile programate vizează cultivarea bunelor relaţii între minorităţile naţionale. Vor fi organizate mese rotunde, seminarii, expoziții de fotografii precum și spectacolul cultural artistic „Conviețuire culturală interetnică în zona Moldovei” unde vor participa peste 15 ansambluri artistice, atât din Dobrogea cât și din Moldova.

Evenimentele proiectului vor aduce un tribut bătrânilor „frumoși” din zona Moldovei care prin ocupaţiile de bază, au adus un colorit și o înfățisare aparte meleagurilor natale. Identificându-se cu locurile în care s-au născut și au trăit, respectându-și tradițiile, obiceiurile, portul și limba maternă, aceștia au reușit să păstreze şi să conserve unicitatea istorică a zonei.

De asemenea, proiectul vine în întâmpinarea nevoii stringente de a redescoperi, recunoaște identitatea istorică, culturală și etnică a României, evidențiindu-se astfel similitudini culturale, lingvistice, istorice sau religioase  din zonă.

Proiectul „Să ne cunoaștem obiceiurile, tradițiile, limba maternă și istoria țării de origine”, a primit finanțare conform priorităților anului 2015, stabilite la nivelul Departamentului pentru Relații Interetnice.

 sursa Comunitatea Rușilor Lipoveni din România

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Zilele ”Mitropolit Visarion Puiu”. Programul manifestărilor la Pașcani

Oana Cordoneanu

Pe ce dată pică Sfîâtul Ilie. Cui îi spunem LA MULȚI ANI

Redacția

Un invatator propune ca osemintele domnitorului Cuza sa ajunga la Ruginoasa

Redacția
Încarcă...