NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

O educatoare din Heleșteni și-a transformat locuința în muzeu (Foto)

O fostă educatoare din Heleşteni şi-a amenajat un adevărat muzeu al satului în propria locuinţă din satul Oboroceni. Elena Polac a luat-o practic înaintea primăriei comunei, care intenţiona amenajarea unui obiectiv similar într-o şcoală dezafectată.

 

„Avem o şcoală veche, tip «Spiru Haret», dezafectată în anii ’80, cu două săli mari. Într-una din ele voiam să amenajăm un muzeu, în cealaltă un atelier de creaţie. Am avut şi un proiect depus în acest sens, dar nu am prins finanţare. Nu putem decât să ne bucurăm de iniţiativa doamnei Polac. Are o casă bătrânească, frumoasă, construită în stil tradiţional, şi o colecţie frumoasă. Au fost şi făcute nişte filmări acolo în februarie“, a precizat primarul comunei, Constantin Hîra.

  

Exponatele Elenei Polac cuprind unelte, ii, păretare, felinare, icoane, chiupuri, urcioare şi alte obiecte din inventarul unei gospodării ţărăneşti. Mândria colecţiei este reprezentată de un gramofon cu manivelă de aproape 100 de ani.

„Cele mai multe dintre obiecte sunt moştenite de doamna Polac de la părinţi şi bunici. Au avut o gospodărie aşezată, cu aproape tot confortul. Ţăranul român trăia altfel decât suntem obişnuiţi să credem. De fapt, au fost chiar două gramofoane în gospodărie“, a spus Hîra.

Lângă muzeul sătesc înfiinţat de educatoarea pensionară ar urma să fie înfiinţat atelierul de creaţie populară intenţionat de primărie, în măsura în care vor putea fi obţinute fondurile necesare. „Încă mai avem femei care ţes acasă. Am găsit şi uneltele unui atelier de fierărie. Sunt meşteşuguri care se pierd cu timpul. Tinerii sunt plecaţi în străinătate şi se rup de tradiţii“, a încheiat primarul. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Jurământ „misterios” găsit la Muzeul Literaturii Iaşi.Printre semnatari, N. Culianu şi Ion Creangă

Redacția

Cercetare inedită! Tinerii născuţi după ’89 sunt influenţaţi de doctrina comunistă

Redacția

Un valoros coif medieval descoperit la Paşcani în 2010, dispărut fără urmă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site