NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Ploaia a venit prea târziu: Pagubele din agricultură sunt de ordinul zecilor de milioane de euro!

Estimările specialiştilor arată că 49.352 ha de terenuri agricole din judeţ au fost afectate de seceta extremă din ultima perioadă. Ploile căzute zilele acestea sunt binevenite, însă ele nu pot ajuta foarte mult culturile de toamnă.

 

Ploile din ultimele zile au venit mult prea târziu pentru a mai salva culturile agricole din judeţ. Agricultorii ieşeni spun că ar mai trebui să plouă în perioada următoare la fel de mult pentru a putea fi pregătite culturile de toamnă şi însămânţările. Însă, specialiştii Autorităţii Naţionale de Meteorologie au avertizat autorităţile centrale de faptul că arăturile în vederea însămânţărilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu cu dificultate, din cauza menţinerii deficitului de umiditate din sol. Valoarea culturilor agricole afectate de secetă în judeţ se ridică potrivit celei mai recente centralizări la 42,3 milioane lei, faţă de 29,18 milioane lei luna trecută. „Ploile sunt tardive. Nu mai pot ajuta decât recoltele de toamnă şi la refacerea apei în sol”, a punctat Magneriu Jalbă, fost şef de serviciu la Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ), în prezent inspector la Ministerul Agriculturii.

  

 „În cele mai multe cazuri, ploile de acum nu mai pot ameliora situaţia. Excepţie fac culturile de legume, sfecla de zahăr, culturile întârziate de porumb şi soia, unde ploaia încă mai poate produce efecte pozitive. În cazul meu, din cele 800 ha de soia doar 10-15% nu au fost afectate”, afirmă şi inginerul Aurel Placinschi, administratorul societăţii Agricola 96 SA Ţigănaşi. Pe de altă parte, producţia de viţă de vie va înregistra o scădere cu 15-20 procente în acest an, consideră oenologul Valeriu Cotea, cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. „Viţa de vie este încă în perioada de creştere. La producţie estimez însă o scădere cu 15-20%. Din cauza secetei boabele nu au crescut suficient, dar ploile din ultima perioadă sunt binevenite. Din punct de vedere calitativ sunt semne bune pentru producţia din acest an”, a declarat Cotea.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Carambol cu patru mașini la intrare în Pașcani dinspre Blăgești

Marius Parteni

Dacă aveți centrale termice mai vechi de 10 ani, veți plăti mai mult la încălzire

Redacția

Centrele de plasament din judeţ se vor închide unul câte unul

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site