NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Mitropolitul Moldovei la Pașcani. Conferință preoțească cu tema ”Constantin Brâncoveanu, apărătorul românilor transilvăneni care sufereau de uniație”

Astăzi la Protopopiatul Pașcani, a avut loc o conferință preotească la care au luat parte peste 100 de preoți. La eveniment a participat și Mitropolitul Moldovei și Bucovine, Înalt Prea Sfințitul Teofan. Acesta a susținut o slujbă înaintea conferinței, în curtea Bisericii Sfinții Voievozi "Mihail și Gavriil”.

 Confrorm protopopului Pavel Postolachi, astfel de întâlniri sunt bianuale iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române stabilește și tematicile. Anul acesta au fost două tematici, una discutată în primăvară cu tema ”Sfintei Împărtășanii și Sfintei Spovedanii”, iar cea de a doua a avut loc astăzi cu tema ”Constantin Brâncoveanu, apărătorul românilor transilvăneni” și  a fost susținută de către Cristian Ștefan Tanasă de la Parohia din localitatea Strunga.

”În fiecare an, Biserica Ortodoxă Română organizează două conferințe una de primăvară și una de toamnă, numite conferințe preoțești. Acestea au fiecare câte o tematică hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Anul acesta cele două tematici au fost dedicate Sfintei Împărtășanii și Sfintei Spovedanii și a Împlinirii a 300 de ani de la moartea Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu”, ne-a declarat Protopopul Pașcaniului, Pavel Postolachi.

  

Despre conferința susținută ne-a vorbit și părintele Cristian Ștefan Tanasă care ne-a explicat faptul că uniația este o modalitate de prozelitism practicată de Biserica Romano-Catolică, prin care aceasta a încercat atragerea creștinilor ortodocși aflați sub vremelnică stăpânire catolică la o formă de catolicism.

Această formă presupunea acceptarea conducerii papale si a câtorva dogme catolice, păstrându-se însă folosirea ritului ortodox și a limbii originare. Toate acestea erau îngăduite de către Roma în vederea latinizării ulterioare a creştinilor uniţi.

”Am adus astăzi în atenția preoților participanți la conferința de la Pașcani, un subiect poate mai puțin cunoscut, în legătură cu implicarea domnitorului Constantin Brâncoveanu în activitatea Bisericii Ortodoxe Române. Mă refer aici la faptul că limitele teritoriului românesc din acea vreme au fost depășite, acesta trecând în Ardeal în ajutorul românilor transilvăneni care se confruntau din greu cu uniația. Este vorba despre hirotonirea episcopului Atanasie Anghel, care a fost hirotonisit la București sub îndrumarea  lui Constantin Brâncoveanu și care a semnat acea declarație de unire a românilor cu Biserica Romei, înființând astfel Biserica Ortodoxă Unită cu Roma”, ne-a declarat părintele Cristian Ștefan Tanasă.

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Bilanțul infecțiilor cu noul coronavirus ajunge la 13.837. La ATI sunt 244 de pacienți

Redacția

Sute de oameni au participat la înmormântarea tatălui primarului Dumitru Pantazi (FOTO – VIDEO)

Redacția

Lețcani: Grav accident de circulație, cu patru autovehicule implicate și cu o victimă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site